Spet plačljivi?

Minister Poklukar napovedal veliko spremembo pri testiranju

G.G.
10. 1. 2022, 17.11
Posodobljeno: 10. 1. 2022, 17.19
Deli članek:

Zaenkrat je testiranje na koronavirus brezplačno, po koncu trenutnega, petega vala, pa bo po besedah ministra za zdravje Janeza Poklukarja najverjetneje spet plačljivo.

Bobo
Fotografija je simbolična

Hitri testi, s katerimi določeni posamezniki in podjetja sijajno služijo, stanejo državo, PCR testi pa so še dražji. Poklukar je sporočil, da so doslej državo (beri davkoplačevalce stali slabih 160 milijonov evrov, kar bi po njegovih besedah lahko porabili za investicije v zdravstvu. Kako naprej? "Predlagan bo koncept, ki smo ga imeli pred četrtim valom epidemije, ko so bili hitri testi plačljivi,(...) razen za posamezne izjeme, ki so bile naštete v odloku," je dejal minister za zdravje.

V Sloveniji sicer že prevladuje različica omikron, s katero je v slovenskih bolnišnicah nastanjenih devet bolnikov. Toda štirje od teh devetih so hospitalizirani zaradi drugih razlog in ne zaradi covida-19, v statistiki pa so vseeno zavedeni pod hospitalizacije zaradi covida-19.

Zaradi krajše inkubacijske dobe pri okužbi z različico omikron je od danes namreč v veljavi krajša dolžina karantene ob rizičnem stiku z okuženo osebo. Po novem ta znaša sedem in ne več 10 dni.