"Leto razočaranja, jeze in nemoči"

Lahko stranke KUL v svojo mrežo ujamejo tudi Goloba? Fajonova pravi, da poteka veliko sestankov

S.R./STA
22. 12. 2021, 15.07
Posodobljeno: 22. 12. 2021, 17.43
Deli članek:

V koalicij KUL so se pripravljeni pogovarjati z vsemi, ki si delijo podobne interese in vrednote ter se ne strinjajo z dejanji vlade Janeza Janše.

STA
Tanja Fajon je na današnji novinarski konferenci civilno družbo, demokratične sile in nastajajoče politične stranke povabila k dialogu za spremembe.

Predsednica Socialnih demokratov Tanja Fajon, ki je v luči bližajočih se državnozborskih volitev na današnji novinarski konferencipoudarila, da Slovenija potrebuje sposobno, povezano in učinkovito vlado, je morala odgovoriti tudi na pereče vprašanje, kako bi lahko bilo videti sodelovanje z morebitno novo stranko nekdanjega predsednika uprave GEN-I Roberta Goloba. Slednji je namreč napovedal vstop v slovensko politiko, s čimer bo predvidoma posegel predvsem po levi volilni bazi. Fajonova sicer ne vidi težav, da se bi koaliciji KUL morda pridružil še kakšen akter. Kot je pojasnila, so pripravljeni komunicirati z vsemi, ki se ne strinjajo z dejanji trenutne vlade. Stranke KUL bodo nato odločile, ali bodo koga v koaliciji tudi sprejele. "Vse vabimo na sestanke, veliko teh sestankov pa že poteka," je dodala. Kar zadeva Goloba, so se v KUL pripravljeni pogovarjati tako z njim kot z vsemi drugimi, ki si delijo podobne interese in vrednote.

Škodljivo, nezakonito in protiustavno

Sicer pa je Fajonova izpostavila, da je "za nami težko leto. Leto razočaranja, jeze in nemoči. Jasno nam je pokazalo, da nam vlada vlada kaosa, konflikta in korupcije. Vlada to leto zaključuje z oceno negativno. To oceno ji daje 70 odstotkov državljank in državljanov."

Ocenila je, da trenutna vlada ravna škodljivo, nezakonito in protiustavno. Zato kot eno od bistvenih ključnih sprememb vidi tudi drugačno upravljanje z državo. "Treba je obnoviti demokracijo, ohraniti in okrepiti javno zdravstvo, vzpostaviti zdrave finance in izpeljati pravičen zeleni prehod ter zastaviti gospodarski razvoj, od katerega bodo imeli koristi vsi," je pojasnila.

Razdrobljenost

Pri tem je opozorila, da razpršen parlament, razbit na šibke stranke in liste ni način, s katerim bi lahko prišli do vlade, ki bo Slovenijo sposobna voditi drugače. Po njenih besedah je razdrobljenost prisotna zlasti v levo-liberalnem političnem prostoru, kar je slabo za demokracijo v Sloveniji. Povezovanje demokratičnih sil je po njenih besedah zelo pomembno za volilno leto.

Izpostavila je še, da imajo v SD močan program za nov začetek. "Imamo kompetentno in sposobno ekipo srčnih ljudi. Imamo voljo in energijo, da se borimo za vizijo Slovenije, v katero srčno verjamemo. Delali bomo drugače in tudi jaz osebno bom delala drugače," je obljubila.

Pozdravlja združevanje

Povabilo Fajonove je v današnji izjavi za medije komentiral tudi predsednik DZ Igor Zorčič, ki sodeluje pri nastajanju nove stranke LIDE (Liberalni demokrati). Kot je dejal, pozdravlja vsak poziv, ki vodi k pogovoru, združevanju, zbliževanju, a si ne dela utvar, saj je slovenska politika zelo polarizirana. Zato ocenjuje, da bi bilo najbolje oziroma najbolj realno začeti z malimi koraki.

Pri tem je izpostavil primer liberalnih strank, ki so članice evropske skupine ALDE. Če bi slednje pokazale voljo po sodelovanju, bi to bil pomemben signal tudi zanj, saj sodeluje pri ustanavljanju tretje liberalne stranke, je dejal.

Ob vprašanju, ali gre v primeru tega poziva za klic v sili, je Zorčič ocenil, da je to "morda tudi klic v sili, ampak saj na konec koncev sila tudi je". Po njegovih besedah pa je nujno tudi zavedanje, da so tudi med strankami KUL določene razlike. Pri tem je izpostavil SD in Levico, ki bi po Zorčičevi oceni lahko združili moči, prav tako pa LMŠ in SAB, ki bi se po njegovi oceni morali povezati. Morda tudi s skupino, s katero sam snuje novo stranko, saj bi to bilo "najbolj zdravo za naše politično okolje". Kot je še ocenil, je današnji poziv Fajnonove možno razumeti tudi kot boj za nekdanjega predsednika uprave GEN-I Roberta Goloba, ki bi lahko premešal politične karte.

Zorčič je ob tem še zatrdil, da se ne boji, da bi razdrobljenost strank na tako imenovani levi oziroma liberalni sredini pomembno vplivala na končni volilni rezultat. Kot je spomnil, je bilo v preteklosti več poskusov združevanja, tudi na levi sredini in po razpadu Šarčeve vlade. "Tudi tam so bili neki napori, a je bilo vse zaman. In včasih je treba nekatere stvari tudi nekoliko razstaviti, da jih potem sestaviš skupaj," je ocenil. Kot še ugotavlja Zorčič, pa je sicer na eni strani govora o širokem povezovanju, po drugi strani pa "nekateri izmed trenutnih akterjev niso sposobni niti tega manjšega sodelovanja".