pozabil na naravo

Minister Vizjak je malomarno spisal poročilo o okolju

Luka Tetičkovič
22. 12. 2021, 13.48
Posodobljeno: 22. 12. 2021, 14.18
Deli članek:

Petnajst nevladnih organizacij s področja ohranjanja narave je ministra za okolje in prostor Andreja Vizjaka opozorilo, da v osnutek poročila o okolju v Republiki Sloveniji 2021 ni zajel vseh zakonsko predpisanih vsebin. Nekaj pa jih je zajel le delno.

STA
Mokrišče na ljubljanskem Barju.

Nevladniki ugotavljajo, da osnutek ni v skladu z zakonom o varstvu okolja, saj ne vsebuje podatkov »zlasti o biotski raznovrstnosti in naravnih vrednotah«, »ogroženih, varovanih in zavarovanih območjih« ter o »izvajanju vseh javnih služb ohranjanja narave«.

Nadalje ni skladen z zakonom o ohranjanju narave, saj ne vsebuje poročila o stanju na področju ohranjanja narave, čeprav je to obvezni sestavni del poročila. V sklopu tega pogrešajo podatke »o stanju rastlinskih in živalskih vrst, njihovih habitatov, habitatnih tipov, ekološko pomembnih območij, posebnih varstvenih območij in ekosistemov« ter podatke »o stanju na področju varstva naravnih vrednot«.

Manjkajo ključni podatki

STA
»Prejšnja poročila so bila vselej pripravljena v skladu z zakonodajo,« pravi Damjan Vinko.

»Našteto predstavlja umanjkanje ključnih podatkov o stanju biotske raznovrstnosti in Sistema varstva naravnih vrednot ter izvajanju vseh javnih služb ohranjanja narave, kar je za nacionalno poročilo nedopustno,« je v skupni izjavi napisalo 15 nevladnih organizacij.

Menijo, da osnutek poročila zato ni primeren za zbiranje predlogov in pripomb, od ministra Vizjaka pa zahtevajo, naj ga umakne iz nadaljnje obravnave in dopolni z manjkajočimi vsebinami. »Le tako bo ta izjemno pomembni dokument primeren za nadaljevanje postopka sprejema,« so zapisali.

Profesor biologije Damjan Vinko, ki je koordiniral skupno stališče nevladnikov, komentira, da omenjeno poročilo ministrstvo za okolje in prostor pripravi na štiri leta, »v tem zadnjem pa je narava povsem izpadla. Prejšnja poročila so bila vselej pripravljena v skladu z zakonodajo.«

STA
Mokrišče v naravnem rezervatu Zelenci pri Kranjski gori.