Manipulacija

Gorenjski revež nastavljal roko za denar, zasačili so ga pri osmem poskusu cepljenja

P.T.
22. 12. 2021, 11.52
Posodobljeno: 22. 12. 2021, 20.05
Deli članek:

Kriminalisti so zaradi manipulacije pri cepljenju proti bolezni covid-19 kazensko ovadili pet moških iz območja Gorenjske in Ljubljane.

Profimedia
/

Peterica je osumljena kaznivega dejanja overitve lažne vsebine. Policisti so iz zbranih obvestil zaključili, da se je osumljeni v zadnjih dveh mesecih cepil namesto ostalih štirih osumljenih. V različnih terminih se je identificiral kot nekdo drug in tako prejel sedem odmerkov cepiva. Policisti so ga prijeli pri poskusu osmega cepljenja in odredili pridržanje. S kazensko ovadbo je bil prejšnji teden priveden na pristojno sodišče, ki je zanj odredilo pripor. Kot je na novinarski konferenci pojasnil vodja sektorja kriminalistične policije Primož Donoša, gre za odraslega državljana Slovenije v težkem socialnem položaju. Moški se je sedemkrat cepil v obdobju med majem in decembrom, in sicer v cepilnem centru na območju Gorenjske.

Prvoosumljeni je za prejeta cepiva prejel nizko plačilo, pri čemer je bilo ugotovljeno še, da je četverica, stara med 30 in 50 let, za svojo korist izrabila njegovo stisko in osebne okoliščine ter ga kljub možnim posledicam za njegovo zdravje napeljala k izvršitvi kaznivega dejanja. Tako vrsto prekrška se kaznuje z zaporom do treh let. Enako se kaznuje tudi, če nekdo uporabi javno listino, zapisnik, knjigo ali poslovno listino, čeprav ve, da je lažna. 

Po navedbah kranjski kriminalistov gre za prvi tovrsten primer, ki ga obravnavajo vsaj na Gorenjskem, verjetno pa tudi v Sloveniji. 

Meni, da bi morala četverica prejeti višje kazni

Direktorica Zdravstvenega doma Kranj, ki izvaja cepljenja v kranjski vojašnici, Lilijana Gantar Žura je povedala, da so pri preiskavi sodelovali na tistih področjih, kjer je policija od njih to pričakovala, poroča STA. Pojasnila je, da na cepilnem mestu pregledujejo osebne dokumente in zdravstvene kartice. Zagotovila je, da so pri tem striktni, da pa se je morda takrat, ko je bila v cepilnem centru velika gneča, zaradi želje po pohitritvi postopkov morda kaj spregledalo.

Kot je izpostavila, sama osebno ne obsoja človeka, ki se je cepil, saj je dejanja najbrž storil v stiski. Obsoja pa tiste, ki so njegovo stisko izrabili, in ti bi morali po njenem mnenju biti deležni večje kazni, še poroča STA. Na vprašanje, kakšna je nevarnost tega, da nekdo v kratkem času prejme kar sedem odmerkov cepiva, pa je odgovorila, da sama ni strokovnjakinja za cepiva, da pa verjetno obstajajo standardi in normativi, zato se cepi le dvakrat in nato še s tretjim, poživitvenim odmerkom.

Popolnoma nesprejemljivo

Minister za zdravje Janez Poklukar je ob obisku ZD Postojna primer označil za popolnoma nesprejemljivega. "Želim si, da inštitucije, ki obravnavajo take primere, opravijo kvalitetno delo in skladno s pooblastili, ki jih imajo, stvar sanirajo, ali izrečejo ukrepe, ki so potrebni," je poudaril. Ob tem je prebivalce pozval k odgovornemu ravnanju.