Petrovec o nujnosti tretjega odmerka

Omikron se bliskovito širi, dosegel je nalezljivost ošpic

G.G.
15. 12. 2021, 06.38
Posodobljeno: 15. 12. 2021, 07.32
Deli članek:

Nekatere evropske države v bojazni pred omikronom posegajo po strožjih ukrepih. Koliko je dejansko znanega o tej različici koronavirusa? Nekaj odgovorov je podal predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec.

STA
Miroslav Petrovec meni, da je v Sloveniji pristonih že več primerov okužb z omikronom, ne le štirje, ki so bili doslej dokazani.

Petrovec je v oddaji Odmevi na Televiziji Slovenija iz previdnosti dejal, da so »pred nami težki časi«, čeprav, kot je takoj dodal, »nam o omikronu manjka še kar precej podatkov.« Dejstvo je, da se širi »bliskovito«, da je »bolj nalezljiv od drugih različic in zaradi tega smo zaskrbljeni,« povzema dosedanje ugotovitve Petrovec.

Indici so sicer, da je potek bolezni milejši. To je »ključen podatek, ki nam manjka«, ostaja na trdnih tleh znanosti Petrovec, ki upa, da »morda zaradi posebne konstelacije, v kateri se je ta različica pojavila, se pravi med ogromno prebolelimi in velikim številom cepljenih, nam bodo posledice, ki nas najbolj skrbijo, prihranjene.« Za stanje v bolnišnicah zaradi omikrona bo torej treba počakati še nekaj tednov, »kar pa lahko z gotovostjo trdimo, je da je ta različica zares zelo nalezljiva,« pove Petrovec, ki ocenjuje, da je omikron »po nekaterih podatkih dosegel nalezljivost virusa ošpic. Mislim, da se ta nalezljivost praktično ne more več povečati.«

Kdor se ni srečal s covidom, se zdaj bo, saj se tej različici ne bo dalo izogniti, zato je še toliko bolj pomembno, da se cepimo, ponavlja predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo. Zelo pomemben je tretji odmerek, najvišjo zaščito pa sicer nudi kombinacija dvakratnega cepljenje in prebolelosti, kar je bilo že dokazano. Petrovec seveda ne svetuje te kombinacije, saj se je bistveno bolje izogniti okužbi in podobno zaščito doseči z osvežitvenim odmerkom.