Po špecerijo čez mejo

V Italiji ob enakem nakupu živil plačali za kar tretjino manj kot v Sloveniji

Sonja Ribolica / Primorske novice
15. 12. 2021, 05.28
Deli članek:

Številni potrošniki ugotavljajo, da se nakupovanje zlasti nekaterih izdelkov čez mejo izplača, še posebno po nedavnih skokih cen pri nas. Po novem letu se obetajo že nove podražitve.

Leo Caharija
Po novem letu napovedujejo novo zvišanje cen živil.

Pred enim letom smo bili zaradi ukrepov, povezanih z epidemijo, zaprti v občinah, o prazničnih nakupih čez mejo tedaj ni bilo niti govora. Kasneje pa za kupovanje v trgovinah v Italiji ni bilo več nepremostljivih ovir.

»Redno kupujem čez mejo, zagotovo enkrat na teden, včasih tudi dvakrat. Marsikaj je cenejše kot pri nas,« nam je ob polnem nakupovalnem vozičku sredi trgovine Famila v Miljah potrdila Koprčanka.

»Sem se šla kar hitro cepit – tudi zato, da sem šla lahko spet 'po špežo' v Italijo. Tako sem vajena. A zdaj so tudi razlike v cenah velike,« pravi starejša Izolanka. Med izdelki, ki so onkraj meje precej cenejši, so predvsem testenine, riž, kava, sir za ribanje, različna čistila ... »Večkrat pridem tudi po ribe, sardele so tu precej cenejše kot pri nas. Pogosto kupim druge ribe tudi na zalogo; očistijo mi jih in jih dam v zamrzovalnik,« našteva Koprčanka, ki redno kupuje čez mejo.

Akcijske cene magnet za Slovence

Da del kupcev spet hodi po nakupe k sosedom, potrjuje tudi direktor KZ Agraria iz Kopra Nikola Šavle. Po obdobju, ko zaradi ukrepov ni bilo mogoče zaviti v italijanske trgovine, se zdaj nekateri, ki so od nekdaj kupovali v Italiji, vračajo k stari navadi. »Ne vsi, del pa zagotovo, tudi zaradi podražitev. Mi sicer italijanske izdelke kupujemo neposredno od italijanskih grosistov in dobaviteljev, tako dosegamo ugodnejše cene kot druga velika trgovska podjetja pri nas,« pravi Šavle.   

Seveda so se povišale tudi cene v Italiji. »A podražitve niso tako velike kot pri nas. Velika trgovska podjetja v Italiji od dobaviteljev kupujejo res velike količine in zato občasno izdelke ponujajo po precej nižjih, akcijskih cenah. To – poleg večje izbire na policah – pritegne kupce k njim,« pravi prvi mož KZ Agraria.

PN
Največje razlike v cenah v Sloveniji in Italiji so pri detergentih in čistilih ter pri znanih italijanskih blagovnih znamkah testenin, riža ..

Čistila in praški so tam cenejši

Tudi v trgovskem podjetju Fama iz Vipave opažajo, da del kupcev odhaja po nakupih čez mejo, a vseeno jih ni toliko kot nekoč. Največje razlike v cenah so pri detergentih in čistilih ter pri znanih italijanskih blagovnih znamkah testenin, riža ... »Ljudje ne kupujejo samo izdelkov, ki so tam bolj poceni kot pri nas, ampak po navadi naredijo večjo 'špežo'. Tudi v Italiji se cene zvišujejo, a manj, saj so osnove nižje. Odliv dela kupcev prek meje je realna nevarnost,« pravi Aleksander Lemut, direktor podjetja Fama. Večkrat spremlja nakupe Slovencev v Italiji ob nedeljah. »V nedeljo pred Miklavžem je bilo na parkirišču pred centrom Tiare v Vilešu veliko avtomobilov s slovenskimi registrskimi oznakami. In v prtljažnike so 'potovali' izdelki iz napolnjenih vozičkov, v nekaterih je bilo tudi po šest in več panetonov.«

Dodaja, da so zaprte trgovine ob nedeljah za slovenske trgovce nedvomno minus, a sam zaprtju ne nasprotuje. »Edina izjema bi moral biti primer, ko so trgovine zaradi praznikov, ki so včasih na take dneve, zaprte tri dni. To pa je absolutno preveč.« Zaprtje gostinskih lokalov dobršen del leta je tudi Fami, ki oskrbuje gostinske lokale, odneslo te posle, a izpad tega dela prihodkov iz prvega polletja jim je uspelo nadomestiti drugače. Izdelke tujih evropskih znamk uvažajo neposredno. Tako dosegajo boljše cene in maloprodaja se je povzpela za tri odstotke.

Najcenejša in najdražja živila

V štirih večjih trgovinah, dveh na slovenski in dveh na italijanski strani meje, nas je  nakupovalni voziček primerljivih izdelkov stal od 27 do 37 evrov. Primerjava cen seveda ni povsem korektna, ker ne gre za povsem enake izdelke. A osnovna slika je jasna, cene naših košaric so se med seboj razlikovale tudi za več kot tretjino. Skrbno načrtovanje nakupov se torej izplača.

Nikogar ne preseneča, da je nakup živil v Italiji vedno cenejši kot pri nas, a nikakor to ne velja kar za vse izdelke. Izbrali smo kar najbolj primerljive izdelke, bodisi blago trgovskih znamk, če je bilo na voljo, bodisi najcenejše blago, tudi blago v akciji. V primeru različno težkih pakiranj (detergent, krompir, nutella) smo ceno preračunali na enako težo, da smo lahko primerjali. 

Največjo razliko med cenami smo izračunali pri tekočem detergentu za pranje perila, ki je bil enake blagovne znamke. Zanimive so tudi drobne, a ne nepomembne razlike v količini proizvoda – v štirih na prvi pogled enakih embalažah pralnega praška, od 980 do 1100 mililitrov. Enako pri lešnikovem namazu; kozarec je na videz enak, napisi na embalaži pa kažejo bodisi 350 bodisi400 gramov izdelka.