Anton Olaj, generalni direktor policije, je stopil pred preiskovalno komisijo DZ, ki ugotavlja morebitno politično odgovornost nosilcev javnih funkcij. Sumijo ga nedopustnega političnega vmešavanja v delo policije in političnega vplivanja na potek oziroma izid predkazenskih in drugih postopkov. Za Olajem je stopila pred komisijo tudi njegova predhodnica Tatjana Bobnar.

Olaj je zatrdil, da so razmere v slovenski policiji zelo dobre in zavrnil očitke policijskih sindikatov. Trdi, da je domnevni strah načelnikov policijskih postaj, da bodo izgubili službo, če ne bodo zvesti ali postopali po nareku Generalne policijske uprave, neutemeljen.

Pred novinarje je po zaslišanju stopil predsednik komisije Rudi Medved, ki je dejal, da: "Imata predsednika obeh policijskih sindikatov, v imenu zaposlenih policistov, drugačno mnenje od generalnega direktorja policije." Ko predsednika sindikatov povesta, da je stanje v policiji apatično, da tako slabega stanja v policiji še ni bilo v času samostojne Slovenije, jima generalni direktor Olaj odgovori z opozorilom pred prekinitvijo delovnega razmerja. Olaj svojo odločitev sicer utemeljuje s tem, da predsednika sindikatov Rok Cvetko in Kristjan Mlekuš ''obrekujeta''. 

Spomnimo, Olaj je Cvetku in Mlekušu izrekel opomin pred odpovedjo delovnega razmerja. Najmanj Mlekuš si je opomin prislužil zaradi navedb v intervjuju za naš časnik Novice Svet24. To se je zgodilo slaba dva meseca po tem, ko je bil v našem časniku objavljen dvojni intervju s predsednikoma obeh sindikatov.

Po Olajevih besedah tudi Nacionalni preiskovalni urad (NPU) ohranja svojo avtonomnost kot prej, prepričan pa je, da delajo dobro, in da jih aktualna direktorica Petra Grah Lazar vodi dobro, da se "pozna njena akademska širina".

Koga sicer sindikalista obrekujeta, nam ni uspelo izvedeti. Kot pravi Medved, je Olaj verjetno s tem mislil nase. "S tem je popolnoma zanemaril mnenje policistk in policistov, saj sta predsednika vendarle njihova predstavnika," dodaja Medved. Glede opomina sindikalistoma je Olaj med drugim dejal še, da je večkrat pozval k umirjeni retoriki in da policija ni dolžna trpeti povzročanja moralne škode.

rudi medved bobo
Bobo
Rudi Medved

Olaj se je branil s tem, da v času njegovega mandata, od začetka leta, ni odstavil nobenega. Saj tega niti ni uspel, ker so zaposleni odhajali sami. "Najbolj zgovoren primer je odhod direktorja Policijske uprave Ljubljana in vodje operativnega štaba, ki je zaradi nezaupanja v pokoj odšel sam." Na to pa generalni direktor pravi, da je vse v redu in da je stanje v slovenski policiji ''idealno''. 

Odločitve "avtonomne"

Na druga vprašanja, kdaj in kje bi lahko politika pustila sled pri odločitvah generalnega direktorja, so dobili pričakovan odgovor, da so odločitve Olaja popolnoma avtonomne in da mu politiki ničesar ne naročajo. 

Glede nekdanjega direktorja NPU Darka Muženiča je Olaj po poročanju STA dejal, da mu je znano, da obstaja delovnopravni spor, ki je še odprt, sodišče pa je po njegovem vedenju z izdano začasno odredbo ustavilo nadaljnje postopke. Sicer pa se z Muženičem dobro razumeta in mu je hvaležen za njegov prispevek in da tudi predava, saj ima veliko izkušenj, kar "bo študentom še kako prav prišlo".

Napake se dogajajo

Govora je bil pričakovano tudi o ukrepih policije na protestih, poslanka Levice Nataša Sukič mu je tudi očitala, da so zaplinili Ljubljano, Medved pa je opozoril na ugotovitve komisije, da so policisti uporabili napačne plinske naboje, ki so leteli predaleč.

Olaj je poudaril, da nihče od udeleženih na protestu ni bil poškodovan, da pa, ko se zadeva začne akcijsko dogajati, lahko pride tudi do pomanjkljivosti in da se bo v podobni situaciji zelo verjetno ponovno zgodila kakšna napaka. Je pa Olaj danes med drugim poudaril, da je policija manj represivna, kot je bila v preteklosti, še poroča STA.