Fašistične metode direktorja policije

Sindikalist dobil opomin po intervjuju v našem časopisu

Mihael Korsika
7. 12. 2021, 17.02
Deli članek:

Generalni direktor policije Anton Olaj je predsednikoma Policijskega sindikata Slovenije in Sindikata policistov Slovenije, Roku Cvetku in Kristjanu Mlekušu, izrekel opomin pred odpovedjo delovnega razmerja. Mlekuš je dobil opomin zaradi navedb, ki jih je podal v intervjuju za Novice Svet24, medtem ko Cvetko dokumenta še ni prejel.

Bobo
Anton Olaj

Slaba dva meseca po tem, ko smo v časopisu Novice Svet24 objavili dvojni intervju s predsednikom Policijskega sindikata Slovenije (PSS) Rokom Cvetkom in predsednikom Sindikata policistov Slovenije (SPS) Kristjanom Mlekušem, sta oba prejela opomin pred odpovedjo zaposlitve.

Vsaj Mlekuš je dobil opomin zaradi navedb, ki jih je podal v intervjuju za Novice Svet24, medtem ko Cvetku po naših informacijah opomin še vedno ni bil vročen, zato še ni znano, kaj mu očita generalni direktor policije Anton Olaj.

Očitek obrekovanja

Olaj predsedniku SPKristjanu Mlekušu očita obrekovanje, med drugim zato, ker je »neizkazano navajal ali razširjal, da policijski šefi svoje napake vedno 'obesijo' policistom«, in ker je ocenil, da so medsebojni odnosi v policiji slabi.

»V policiji vladata velika apatičnost in nezadovoljstvo, kot ga v svoji 25-letni karieri ne pomnim. Tudi starejši sodelavci in člani to vseskozi poudarjajo. Ampak policisti imamo svoje vrednote, dostojanstvo in čast, in takšne razmere nas še bolj povežejo med seboj. In tokrat smo povezani kot še nikoli. Pristen je tudi strah zaradi groženj z izgubo službe, v kolikor posamezniki ne bodo ravnali, kot si generalni direktor želi. Zloraba instituta opozorila pred odpovedjo v primeru rumenih jopičev je med zaposlenimi vzbudila mešanico strahu in odpora. Namreč, to je bil primer intervencije 'za učbenike' in Olaj je dobesedno žrtvoval tri policiste vodstva Policijske uprave Ljubljana izključno zato, da je ugodil 'tviteraškim zahtevam' predsednika vlade in ministra Aleša Hojsa je v pogovoru za Svet24 oktobra dejal Mlekuš.

Sašo Švigelj
Intervju s Kristjanom Mlekušem

S tem je po prepričanju Olaja ob neresnični trditvi ustvarjal vtis, da naj bi bili policisti »duševno otopeli in brez volje«.
Mlekuš je z omenjeimi izjavami policiji povzročil veliko moralno škodo, je prepričan Olaj. »S tem, ko ste javno neresnično komentirali notranje delovnopravne postopke policije in jih predstavili kot zlorabo, prikrivanje poročila, hkrati pa trdili, da so odnosi v policiji slabi, da obstajajo grožnje z izgubo službe, da se napake šefov pripisujejo drugim policistom, ste delodajalcu povzročili ogromno moralno škodo,« je zapisano v opozorilu pred odpovedjo zaposlitve.

Čeprav naj bi Mlekuš opozorilo prejel v petek, je provladni portal Siol faksimile opozorila objavil že v petek ob pol devetih zjutraj. Po naših zanesljivih podatkih opomin Cvetku še ni bil vročen, oba sindikata pa naj bi se s skupno izjavo odzvala na opomina predsednikoma SPS in PSS.

Sašo Švigelj
Rok Cvetko, predsednik Policijskega sindikata Slovenije

Prvi mož policije ščiti ministra, ne pa policistov

Predsednik SPS je policiji povzročil veliko moralno škodo, ker je ocenil, da so odnosi na policiji slabi, medtem ko minister za notranje zadeve Aleš Hojs policiste obklada z »lenuhi« in »mevžami«. »Očitno so to največje mevže v državi, policisti in vojaki, ki se bojijo cepljenja,« je septembra izjavil Hojs. »Začnite delati, lenuhi! Ne glede na kodeks je očitno, da vam nekaj koleščkov manjka,« je Sindikatu policistov Slovenije prek Twitterja zabrusil minister.

Generalni direktor policije Anton Olaj se na njegove navedbe ni odzval, saj je očitno ocenil, da so ministrove žaljivke pripomogle k dvigu ugleda policistov v javnosti.

Opomin med zbiranjem podpisov za omejitev opominov

Prva policijska sindikalista sta opomin pred odpovedjo zaposlitve prejela v času, ko se SPS aktivno zavzema za omejitev možnosti izrekanja opozoril pred odpovedjo delovnega razmerja. V soboto se namreč izteče 60-dnevni rok, v katerem sindikat zbira 5000 podpisov volivcev za vložitev novele zakona o delovnih razmerjih v parlamentarno proceduro.

Kot je ob vložitvi oktobrske pobude za zbiranje podpisov državljanov pojasnil Mlekuš, želi sindikat s tem končati sedanjo prakso, po kateri so zaposleni tako v javnem kot zasebnem sektorju izpostavljeni samovolji svojih nadrejenih. Zakon ne bi veljal zgolj za zaposlene v javni upravi, temveč za vse zaposlene v Sloveniji.

Med razlogi za pripravo zakonskega predloga je Mlekuš navedel zlorabe instituta izrekanja opozoril pred odpovedjo za discipliniranje zaposlenih v policiji v zadnjem letu.
Za zbiranje podpisov pa so se v SPS odločili predvsem zaradi zaradi pritiska generalnega direktorja policije ob varovanju državne proslave 25. junija. »Takrat je bilo najprej delo policistov ocenjeno kot strokovno, zakonito, učinkovito in dobro, po nekaj dneh se je mnenje obrnilo in kljub ugotovitvam strokovnega nadzora /.../, da je bilo vse zakonito, učinkovito in strokovno, so trije vodstveni uslužbenci Policijske uprave Ljubljana prejeli opozorilo pred odpovedjo,« je ob vložitvi pobude za zbiranje podpisov dejal Adil Huselja iz Sindikata policistov Slovenije.

STA
Policija išče okrepitve.

Sindikat takšne poteze po njegovih besedah doživlja kot velik pritisk na vodstveni kader in »slehernega policista«, saj da je lahko vsakdo, četudi delo opravi zakonito in strokovno, deležen enakega ukrepa, ob drugi »kršitvi« pa ostane brez dela.
S predlogom zakonske novele želijo v SPS omejiti možnost izrekanja opozoril pred redno odpovedjo delovnega razmerja tako, da izrek tega ukrepa ne bi bil prepuščen samovolji nadrejenih, ampak morajo biti za to izpolnjeni točno določeni pogoji, kot je kršitev pogodbe o zaposlitvi. Z drugo rešitvijo bi v zakon vnesli možnost pravnega varstva zoper ukrep opozorila pred odpovedjo, prav tako delodajalci ne bi mogli začeti postopka redne odpovedi, dokler ne bi bilo pravnomočno odločeno o opozorilu.

Sindikalni predlog novele zakona o delovnih razmerjih med drugim podpirajo Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), Sindikat Mladi plus in ustavni pravnik Andraž Teršek.