Poziv zlasti starejšim

Minister Poklukar: »Če bi bili danes vsi cepljeni, bi imeli v enotah intenzivne terapije 50 bolnikov«

G.G.
8. 12. 2021, 12.46
Posodobljeno: 8. 12. 2021, 13.09
Deli članek:

Minister za zdravje Janez Poklukar se je včeraj pogovarjal s kolegi iz držav EU.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Seveda so se pogovarjali o epidemiji koronavirusa. V zboru so ponovili, da je cepljenje ključen ukrep za omejevanje epidemije. Po občutku in podatkih v praksi so ugotovili, da je za porast okužb v jesenskem času »krivo«, da se je večina prebivalstva cepila pomladi, približno po šestih mesecih pa je začela padati zaščita, pri vektorskih cepivih že prej. »Zato je nujno, da čim večje število ljudi pristopi k osvežitvenemu odmerku,« poziva minister.

»Če bi bili danes vsi cepljeni, bi imeli v enotah intenzivne terapije 50 bolnikov. Danes ne bi imeli tiskovne konference in se o covidu sploh ne bi pogovarjali,« je s primerjavami postregel Poklukar, ki je starejše od 45 pozval, naj se cepijo. Ob tem je zgovoren podatek, da so umrli za posledicami covida v 99-odsotkih starejši od 55 let.

Majčkeni korakci

Predstojnica infekcijske klinike UKC Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc je ob upadu števila dnevno okuženih postregla s podatkom, da se na navadnih oddelkih razmere »z zelo majčkenimi korakci izboljšujejo«. »Nismo več v taki stiski kot smo bili pred 14 dnevi«.

Toda počakajte. Vodje oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike Matjaž Jereb je pojasnil, da se razmere na intenzivnih oddelkih še ne spreminjajo, je pa res, da število bolnikov ne raste več. »V naslednjih 14 dneh lahko pričakujemo pomembnejši upad. Zdravstveni sistem pa še kar nekaj časa ne bo deloval normalno. Konec meseca bo verjetno še več kot 100 bolnikov na intenzivnem oddelku«.