Študija

To so avtomobili, ki imajo najpogosteje prevrtene kilometre

P.T.
7. 12. 2021, 11.19
Posodobljeno: 7. 12. 2021, 11.42
Deli članek:

Lažna kilometrina je ena najpogostejših prevar, ki se pojavlja na trgu rabljenih avtomobilov.

Profimedia
BMW ima največ modelov z nazaj prevrtenim števcem kilometrov.

Za seznam najpogostejših avtomobilov s prevrtenim števcem, je podjetje carVertical  analiziralo več kot 700 000 poročil, med novembrom 2020 in novembrom 2021, o zgodovini rabljenih avtomobilov. Analizirali so trge iz osemnajstih držav, vključno s Poljsko, Romunijo, Madžarsko, Francijo, Slovenijo, Slovaško, Češko, Litvo, Latvijo, Estonijo, Ukrajino, Bolgarijo, Srbijo, Nemčijo, Hrvaško, Rusijo, ZDA in Italijo.

Kot kažejo podatki o prevoženih kilometrih, je BMW M5 najpogostejši model z nazaj prevrtenim števcem kilometrov, saj je bilo med preverjenimi primeri tega modela verjetno malo več kot ena tretjina tistih s prevrtenim števcem.

"Polovico mest na seznamu TOP 10 zasedajo avtomobili tega proizvajalca. To je povezano s povpraševanjem po rabljenih BMW-jih na različnih trgih. Podatki tudi razkrivajo, da je pri dragih avtomobilih večja verjetnost, da imajo prevrtene kilometre in to je potrebno tudi upoštevati pri iskanju rabljenega vozila. Ravno na tem mestu pride prav preverjanje prevoženih kilometrov."

CarVertical
Polovico mest na seznamu TOP 10 zasedajo avtomobili BMW. To je povezano s povpraševanjem po rabljenih BMW-jih na različnih trgih.

Večina modelov s prevrtenimi kilometri ima dizelski motor. Avtomobilski strokovnjak Matas Buzelis poudarja, da je bilo to vedno tako: "Dizelski avtomobili so narejeni za večje razdalje, kar pomeni, da je pri takšnih motorjih prevara s kilometri bolj verjetna. Se pa lahko to v prihodnosti spremeni, ker prodaja dizelskih avtomobilov upada."

Analiza vrednosti avtomobilov s prevrtenimi kilometri je pokazala, da je imelo od vseh pregledanih vozil v zadnjih 12 mesecih 16,1 odstotek primerov nazaj prevrtene kilometre. Ker se prevara z lažnimi kilometri precej pogosto pojavlja na trgu rabljenih avtomobilov, je pomembno uporabiti spletno preverjanje zgodovine avtomobila, da se izognemo prevari.

Medtem, ko so kupci avtomobilov ekonomskega razreda nekoliko manj izpostavljeni tej grozni lastniški izkušnji, so tisti, ki kupujejo premium dizelska vozila med starostjo 5 in 15 let najbolj ogroženi, saj imajo takšne vrste vozila največkrat prevrtene kilometre.