Projekt bo mnogim po svetu, ki Slovenije morda ne poznajo, nudil možnost, da zaslutijo njene lepote, posebnosti in kulturo, je prepričan predsednik republike Borut Pahor.

Slovenija je majhna, a raznolika dežela, tako naravno kot kulturno. Projekt Google Arts and Culture, ki je od danes na voljo tudi v Sloveniji in zbirka Zgodbe iz Slovenije sta po Pahorjevem prepričanju pomembna za Slovence in Slovenijo."Svoje posebnosti, kulturne in druge, bi radi pokazali svetu. Tisti, ki so radovedni, bodo tukaj imeli možnost, da vidijo tisto, kar jih morda zanima, in nato Slovenijo tudi obiskali," je dejal predsednik republike. Ob tem je spomnil, da je Slovenija ravno v teh dneh obeležila pomemben mejnik, ko je pred 30 dobila prvo internetno povezavo.

Prva je bila predsedniška palača

Ravno Predsedniška palača je bila ena izmed prvih znamenitosti v Sloveniji, ki jo je Google predstavil znotraj projekta Ulični pogled (Street view) leta 2014, je povedal.

Direktor Google Arts and Culture Amit Sood je pojasnil, da je storitev brezplačno dostopna prek spleta in v obliki aplikacije za pametne telefone. Zbirka Zgodbe iz Slovenija je nastajala skoraj eno leto in po Soodovem prepričanju v obiskovalcu zbudi željo po obisku Slovenija.

V okviru projekta so med drugim predstavljeni slovenski gozdovi, način priprave velikonočnih pisanic in potice ter kurenti. S pomočjo planinske zveze so obiskovalcem ustvarili priložnost, da v virtualni obliki obiščejo vrh Triglava. Prav tako je mogoče prisluhniti slovenskim pravljicam, ki jih spremljajo edinstvene ilustracije.

1200 fotografij, umetnin in fresk

Zbirka vsebuje več kot 60 zgodb in virtualnih ogledov, obiskovalci pa si lahko ogledajo tudi več kot 1200 fotografij, umetnin in fresk. Med drugim si je v virtualni obliki mogoče ogledati Viteško dvorano na gradu Brežice. V angleškem in slovenskem jeziku pa so na voljo tudi štiri znane slovenske pravljice.