do nižin?

FOTO: Tukaj je že snežilo, drugod še bo

B.K.
26. 11. 2021, 08.50
Posodobljeno: 26. 11. 2021, 11.55
Deli članek:

Konec tedna bi utegnil biti čisto zmiski, s snegom vred.

hribi.net
Smučišče Vogel.

Anticiklon, ki je še v začetku tedna “visel” nad Atlantskim oceanom, se je končno pomaknil do Evrope, kjer zdaj zaustavlja tople vetrove iz zahoda in pot odpira hladnejšim zračnim masam s severa.

To se že kaže tudi v lokalnem vremenu, kjer je sneg že pobelil nekatere najvišje vrhove slovenskih Alp. Na Kredarici je tako preko noči zapadlo 8 centimetrov snega, na Kaninu je sveža snežna odeja debela pet centimetrov, po centimeter pa ga je zapadlo še na nekaterih hribih, nižjih od 2.000 metrov, in sicer na Krvavcu, Vršiču in Voglu, piše na spletnih straneh Agencije za okolje (Arso).

Dopoldne je rahlo snežilo tudi na Koroškem, vendar se sneg ni prijel tal zaradi predhodnega deževja.

meteo.si
Takole je na Kredarici.

Drugod po Sloveniji pada dež, ki naj bi se umaknil nekje do popoldneva. Popoldanske temperature bodo sicer od 0 do 7, na Primorskem do 12 stopinj Celzija.

Ponoči pa se bodo padavine spet okrepile. Po nižinah bo še vedno večinoma deževalo, a v severnejših predelih Slovenije bi se sneg utegnil začeti nabirati še na nadmorski višini 600 metrov. Zjutraj se temperature v notranjosti ne bodo dvignile nad tri stopinje Celzija, na Primorskem pa ne nad 11 stopinj Celzija, napovedujejo meteorologi na Arsu.

hribi.net
Kanin

Čez dan se bo meja sneženja pričela dvigovati, a padavine se ne bodo ustavile, kar pomeni, da se bo morebitni sneg po nižinah kaj hitro spremenil v plundro. Popoldanske temperature bodo od 1 do 8, na Primorskem od 11 do 14 stopinj Celzija.

Do ponedeljka se bodo padavine ustavile, a to ne pomeni, da nas v nedeljo ne more zasnežiti tudi do nižin, še pišejo slovenski meteorologi.