Incident v Peči pri Grosupljem

Kako je gospod Sebanc skoraj ubil hčerko Marinko

Samo Strel
26. 11. 2021, 07.57
Posodobljeno: 30. 7. 2023, 08.22
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču je v nadaljevanju sojenja 74-letnemu Ivanu Sebancu pričala hčerka Marinka Voje, nad katero se je oče, obtožen poskusa uboja, znesel s sekiro.

Profimedia
Povod naj bi bil spor glede avtomobila BMW X5.(fotografija je simbolična).

Incident se je v Peči pri Grosupljem pripetil 28. maja lani. Obtoženi očitke zavrača in trdi, da je bil napaden prvi in da se je pred hčerko zgolj branil, medtem ko naj bi policistom ob prijetju dejal, da mu je žal, da dejanja ni dokončal.

Sebanc je po navedbah tožilstva pristopil k hčeri, jo pretepel, najhujše poškodbe pa ji je povzročil s sekiro, s to jo je najmanj petkrat silovito udaril po glavi. Dejanje pa je ostalo »le« pri poskusu, saj je Marinki uspelo očetu sekiro izbiti iz rok in brcniti pod avto, in nato je začela na ves glas kričati na pomoč, kar je slišala ena od sosed, ki se je prav takrat mudila v hlevu, ter poklicala policijo. Kot je oškodovanka pojasnila včeraj, se je tisti četrtek kot vsako jutro odpravljala v službo. V garaži je sedla v avto in z daljinskim upravljalnikom odprla vrata, ki pa so se zatikala ...

"Tipkala sem po telefonu, on pa je kar udarjal po moji glavi"

»Potem sem nenadoma ob vratih avtomobila zagledala gospoda Sebanca. Odprla sem, saj sem predvidevala, da bi rad govoril z mano. Poklical me je po imenu, potem pa sem vedela, da mi bo nekaj naredil, zato sem segla po telefonu, da bi poklicala policijo. Takrat sem že začutila prvi udarec v glavo, vedela sem, da me udarja s kovino, ne pa, da ima v rokah sekiro. Tipkala sem po telefonu, a mi ni uspelo nikogar priklicati, on pa je kar udarjal po moji glavi. Zavedela sem se, da moram iz avtomobila, sicer ne bom preživela,« se spominja skoraj usodnega dne.

Še danes trpi zaradi posledic napada

Stekla je skozi garažna vrata in klicala na pomoč. »A je šel gospod Sebanc za mano in me zvlekel nazaj v garažo. Tam sem s sekiro dobila močan udarec v čelo, zato me je vrglo na tla. Ne vem, kako sem mu jo uspela iztrgati iz rok in jo vreči pod avtomobil, potem pa me je udarjal s pestmi in me brcal. Mislila sem si, da je konec z mano. Nato je nenadoma prenehal in odšel iz garaže. Šla sem za njim, tam pa je bila že soseda Darja, ki je očitno slišala moje klice na pomoč. Šele tedaj sem ugotovila, da sem poškodovana po glavi in močno krvavim,« je opisala oškodovanka. Še danes trpi zaradi posledic napada: »Zelo sem bojim teme v garaži, vedno ko odhajam od doma, pustim luč prižgano, da gori, ko se zvečer vrnem z dela. Zaradi udarcev v glavo imam težave s spominom, koncentracijo in nespečnostjo. Dogodka še nisem predelala, zato vem, da si bom morala poiskati ustrezno psihološko pomoč.«

Nekaj dni prej grozil, da jo bo ubil

Kot je še povedala, se je oče po ločitvi preselil k njej. Sprva sta se dobro razumela, ko je k njemu začela prihajati ženska, zaradi katere so se že v preteklosti krhali družinski odnosi, pa se je njun odnos še slabšal. Leta 2019 je Sebanc na hčer prepisal svoj BMW X5, in ko je marca lani vozilu poteklo zavarovanje, je oškodovanka očeta večkrat prosila, naj podaljša registracijo, česar pa ni hotel. Sedemindvajsetega maja lani je tako avtomobil odjavila iz prometa, dan kasneje pa je med njima skoraj usodno počilo. Kot je še bilo slišati, je Sebanc v dnevih pred dogodkom razglašal, da jo bo ubil. »Nekdanji mož, s katerim se dobro razumem, mi je nekaj dni pred dogodkom povedal, da se je gospod Sebanc v gostilni hvalil, da me bo ubil, in mi je predlagal, naj se začasno preselim k njemu. To sem odklonila, saj nisem verjela, da bi mi gospod Sebanc kaj hudega storil. Tudi zdaj mi ni prijetno, ko mi sorodniki po njegovi strani pravijo, da jih kliče iz zapora in jim razlaga, da mora še koga v Ljubljani in na Dolenjskem pospraviti,« je povedala.

Se nadaljuje.