Škoda na zdravju

Povračilo za posledice po cepljenju, podaljšali obdobje izrabe še neizrabljenega dopusta

J.P.
19. 11. 2021, 12.14
Posodobljeno: 19. 11. 2021, 15.58
Deli članek:

Podaljšali so vrsto ukrepov, tudi ukrep koriščenja odsotnosti zaradi bolezni brez potrdila o upravičenosti zadržanosti.

STA
Janez Poklukar

PKP10 – novi zakon, kot je na današnji novinarsko konferenci pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar, med drugim uvaja povračilo škode tistim upravičencem, ki so bili cepljeni in jim je nastala škoda na zdravju. Ob tem je poudaril, da je cepljenje dokazano najbolj varen učinkovit preventivni ukrep v boju proti nalezljivim boleznim.

Opozoril je tudi, da če se preverjanje pogoja PCT v javnem prometu v prihodnjih dneh ne bo izboljšalo, bodo omejili kapacitete.

Uvaja se tudi povračilo škode tistim upravičencem, ki jim zaradi uporabe ali aplikacije zdravila za zdravljenje covida-19, ki ima začasno dovoljenje za promet, nastala škoda na zdravju. Do odškodnine so upravičeni tudi ožji družinski člani.

Kot je pojasnil, v ta okvir sodijo težji zapleti, torej za resno oziroma trajno zmanjšanje življenjskih funkcij.

Ministrstvo za zdravje bo lahko nadalje vsem delodajalcem v mreži javne zdravstvene službe odredilo prednostno razporejanje kadra glede na izkazane ukrep. Ukrep se podaljšuje do 30. junija 2022.

Podaljšuje se tudi ukrep koriščenja odsotnosti zaradi bolezni brez potrdila o upravičenosti zadržanosti, in sicer do 28. februarja 2022 z možnostjo podaljšanja še za tri mesece. Kot je pojasnil Poklukar, je namen tega ukrepa razbremeniti družinske zdravnike.

Podaljšuje se tudi obdobje izrabe še neizrabljenega dopusta za leto 2020, in sicer do 1. aprila leta 2022, in letnega dopusta za leto 2021 do 30. decembra 2022.

Pojasnil je tudi, da je trenutno zaključenih 44 nadzorov, odrejenih zaradi resnih zapletov pri mlajših od 18 let, cepljenih z vektorskimi cepivi. Ob tem je poudaril, da ne smejo časovno pritiskati na strokovnjake, ki opravljajo te nadzore.