Hudodelska združba

Tihotapski veleum v Maribor prišel iz Tunizije, njegove niti segale daleč preko naših meja

J.P.
19. 11. 2021, 11.13
Posodobljeno: 19. 11. 2021, 11.16
Deli članek:

V Slovenijo so spravili najmanj 58 tujcev; ti so po osebi plačali približno 5500 evrov.

PU Murska Sobota
Fotografija je arhivska.

Mariborski kriminalisti so v sodelovanju z avstrijskimi, poljskimi in madžarskimi varnostnimi organi zaključili preiskavo mednarodne hudodelske združbe, ki se je ukvarjala z nezakonitimi prevozi tujcev iz Hrvaške in Madžarske preko Sloveniji v Avstriji in Italijo.

Za storitev kaznivega dejanja po 6. odstavku, v zvezi s 3. odstavkom, 308. člena Kazenskega zakonika (kdor se kot član hudodelske združbe ukvarja s tem, da tujce, ki nimajo dovoljenja za vstop v Republiko Slovenijo ali prebivanje v njej, nezakonito spravlja na njeno ozemlje in jih po njem prevaža) je zagrožena kazen zapora od treh do petnajstih let in denarna kazen.

Oktobra lani je v Slovenijo prišel državljan Tunizije, ki je neprijavljen bival v Mariboru in za katerega se je izkazalo, da je leta 2019 organiziral nezakonit prevoz petih tujcev. Takrat je bil prijet državljan Poljske. Sum, da se je v Slovenijo vrnil, da bi nadaljeval z nezakonitimi prevozi, je torej bil utemeljen.

Na podlagi prikritih preiskovalnih ukrepov so pristojni ugotovili, da je v času bivanja v Sloveniji angažiral različne voznike, in sicer državljane Poljske, Ukrajine, Pakistana in Tunizije; tako je hudodelska združba, ki ji je načeloval Tunizijec, v tistem času opravila najmanj 10 nezakonitih prevozov tujcev, s čimer so v Slovenijo spravili najmanj 58 tujcev, ki za to in prebivanje v njej niso imeli dovoljenja. Šlo je za državljane Iraka, Pakistana in Tibeta. Tujci so za prevoz na območje Evropske unije po osebi plačali približno 5500 evrov, kar pomeni, da je združba »zaslužila« najmanj 319.000 evrov.

Kriminalisti so v času preiskave v Sloveniji prijeli pet osumljencev in jih s kazenskimi ovadbami privedli k preiskovalnim sodnikom. Zoper vseh pet osumljenec je bil odrejen pripor.

Tunizijec je pobral šila in kopita, a so ga prijeli na Poljskem; dva člana, Sirca, so v Mariboru prijeli včeraj. Po hišnih preiskavah jih čaka kazenska ovadba.