Covid-19

Občine z najslabšo precepljenostjo vodijo župani SLS, SDS in NSi

Mihael Korsika
16. 11. 2021, 18.00
Deli članek:

Na lokalni ravni je precepljenost najnižja v občini Sveti Andraž v Slovenskih goricah, kjer je polno cepljenih le 37,7 odstotka prebivalcev, medtem ko delež cepljenih v vsej državi znaša 53,7. Izmed desetih najmanj precepljenih občin imata le dve na domači spletni strani objavljene informacije NIJZ o zaščitnih ukrepih in varovanju pred okužbo z virusom.

STA
V bolnišnicah se je včeraj zdravilo 1074 bolnikov s covidom.

V Sloveniji je polno cepljenih 1.132.229 oziroma 53,7 odstotka prebivalcev, kar državo še vedno uvršča v zadnjo tretjino članic Evropske unije, slabše razultate imajo le na Poljskem (52,37), v Latviji (51,5), na Hrvaškem (43,1), Slovaškem (41,93), v Romuniji (30,21) in Bolgariji (20,55). Vlada za nizko precepljenost še vedno krivi predvsem medije in opozicijo, medtem ko ni slišati nobenih pozivov županom, ki imajo predvsem v manjših lokalnih skupnostih velik vpliv na prebivalce.

Razlika v precepljenosti med občinami je sicer ogromna; največji delež polno cepljenih dosega kranjskogorska občina, 63,9 odstotka, najmanj prebivalcev pa je cepljenih v občini Sveti Andraž v Slovenskih goricah, kjer jih je oba odmerka cepiva proti covidu-19 prejelo 37,7 odstotka.

Naslabše v občinah z župani desnice

Na ravni lokalnih skupnosti je precepljenost najslabša v občinah Sveti Andraž v Slovenskih goricah (37,7 odstotka), Trnovska vas (38,9), Juršinci (39,9), Zavrč (41,5), Destrnik (42), Videm (42,2), Škocjan (42,3), Mokronog - Trebelno (42,5), Dobje (42,6) in Kozje (42,9), je razvidno iz spletne aplikacije Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Cepimo.se.

Gre za lokalne skupnosti, ki jih vodijo trije župani Slovenske ljudske stranke (Trnovska vas, Juršinci, Dobje), dva župana SDS (Videm in Škocjan) in župan Nove Slovenije (Zavrč), preostali štirje pa so se na županski stolček povzpeli kot neodvisni kandidati.

Dva izmed neodvisnih županov sta prav tako povezana z desno usmerjenima političnima strankama, medtem ko povezava tretje vodi do opozicijskih Socialnih demokratov.
Županja Kozjega Milena Kranjc je kandidirala s podporo SLS, župan Destrnika Franc Pukšič je bil dolgoletni poslanec SDS v parlamentu. Leta 2009 je prestopil iz SDS v SLS, iz katere pa je leta 2016 izstopil. Župan občine Mokronog - Trebelno Anton Maver je na lokalnih volitvah 2018 kandidiral kot neodvisni poslanec, medtem ko je nekaj mesecev prej na državnozborskih volitvah neuspešno kandidiral za poslanca na listi SD.

Deset navedenih občin ne povezuje le najnižja precepljenost v državi, temveč tudi občinske spletne strani, na katerih ni niti v enem primeru objavljen poziv občanom, naj se cepijo. Ob tem se poraja vprašanje, ali gre za preračunljivost pred lokalnimi volitvami prihodnje leto, saj bi se lahko župan s takšnim pozivom poslovil od glasov nasprotnikov cepljenja in zanikovalcev covida-19, ki jih v Sloveniji očitno ni tako malo.

Izjemno slab odziv na prošnjo NIJZ

NIJZ je pred časom vsem slovenskim občinam poslal prošnjo za objavo povezav do posnetih vsebin na temo zaščitnih ukrepov in varovanja pred okužbo s covidom. Gre za deset videoposnetkov, v katerih strokovnjaka NIJZ, nekdanji vršilec dolžnosti direktorja inštituta Ivan Eržen in nekdanja ministrica za zdravje Alenka Trop Skaza, odgovarjata na vprašanja, zakaj je bilo cepivo tako hitro razvito, ali so cepiva varna ter kako se izogniti okužbi in bolezni covid-19.
Izmed desetih občin sta prošnjo inštituta po objavi povezav do videovsebin uslišala le župana SLS iz Dobja in Trnovske vasi, medtem ko na vstopnih spletnih straneh preostalih občin te informacije ni.

Ne le, da informacij NIJZ niso objavili, na teh straneh ni nobene novice ali opozorila o epidemiji novega koronavirusa. Obiskovalec spletne strani občine Zavrč, ki jo vodi župan NSi Slavko Pravdič, tako na primer na uvodni strani izve, da koronavirus obstaja, le iz objave, da so zaradi slabih epidemičnih razmer »sprejeli odločitev, da organizirano prireditev Martinovanja v Halozah odpovemo«.