Belorusija

Beloruski predsednik želi postaviti migrantski center v bližini meje s Poljsko

M.M./STA
16. 11. 2021, 17.24
Posodobljeno: 16. 11. 2021, 17.26
Deli članek:

Lukašenko odredil vzpostavitev začasnega centra za migrante

Reuters
Aleksander Lukašenko

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je danes odredil vzpostavitev začasnega zatočišča za migrante v bližini meje s Poljsko. Tega bodo vzpostavili približno 1,5 kilometra od meje s Poljsko v logističnem centru, poročajo tuje tiskovne agencije.

Na fotografijah je videti, kako ljudje v hali logističnega centra pripravljajo vzmetnice in odeje. V centru bodo lahko migranti ostali, dokler vprašanje migrantov na meji ne bo rešeno, so sporočile lokalne oblasti.

Na meji med Poljsko in Belorusijo so danes izbruhnili nemiri. Migranti so namreč v poljske varnostne sile začeli metati kamenje, poljska stran pa se je odzvala z vodnim topom in solzivcem. Razmere so se medtem umirile, so sporočile poljske obmejne oblasti. Migranti so se namreč začeli vračati na območje nekdanjega taborišča, nekaj sto metrov stran od mejnega prehoda Kuznica.

Pred tem je Poljska sicer beloruske varnostne organe obtožila, da namerno odstranjuje dele ograje, da bi tako omogočila migrantom nezakonit prestop meje. Minsk medtem trdi, da je Poljska odgovorna za zaostrovanje, ker da ji to koristi za odvračanje pozornosti od notranjih problemov.