Razprava

Evropska unija formira skupno vojsko

M.M.
16. 11. 2021, 16.09
Posodobljeno: 16. 11. 2021, 17.03
Deli članek:

Evropske sile za hitro ukrepanje bi bile sestavljene iz kopenskih, pomorskih in zračnih enot, ki bi lahko nadomestile katero koli stalno silo, odvisno od krize.

Profimedia
Slika je simbolična.

Evropska unija načrtuje, da bo do leta 2025 ustanovila skupno vojaško silo s 5000 vojaki, ki bi lahko posredovala v vrsti kriz, ne da bi se zanašala na ZDA, v skladu z osnutkom načrta.

Evropska zmogljivost za hitro razporeditev bi bile kopenske, pomorske in zračne enote, ki bi lahko nadomestile katero koli stalno silo, odvisno od krize, v skladu z 28-stranskim zaupnim dokumentom z dne 9. novembra, v katerega je Reuters dobil vpogled.

Evropski zunanji in obrambni ministri so začeli razpravo o načrtu v Bruslju v ponedeljek zvečer in nadaljevali v torek, končni dokument pa naj bi bil sprejet do marca prihodnje leto, poroča Reuters.

"Prvi vtisi so dobri. Seveda je treba dodelati podrobnosti,'' je dejal slovenski obrambni minister Matej Tonin. Dve desetletji po tem, ko so se evropski voditelji dogovorili za vzpostavitev sil od 50.000 do 60.000 vojakov, ki pa nikoli niso začele delovati, je osnutek strategije, ki ga je pripravil evropski zunanji minister Josep Borrell, najbolj konkreten poskus vzpostavitve neodvisne evropske vojaške sile, ki se ne bo zanašala na Združene države Amerike.

"Potrebujemo večjo hitrost, odpornost in fleksibilnost za izvajanje celotnega obsega nalog vojaškega kriznega upravljanja," je zapisano v osnutku načrta, imenovanem Strategic Compass.

"Moramo biti sposobni odzvati se na neposredne grožnje ali se hitro odzvati na krizne razmere, kot je reševalna in evakuacijska misija ali stabilizacijska operacija v sovražnem okolju," je zapisano v dokumentu. Vse države članice pa ne bi sodelovale v vojaških silah, čeprav bi bilo potrebno soglasje za odobritev njihovega sodelovanja. Strateški kompas je pravzaprav evropska vojaška doktrina, kot je Natov strateški koncept, v katerem so opredeljeni cilji severnoatlantskega zavezništva.

Reuters
Josep Borrell

Vlaganje v vojaške sile

Bistveno je, da Borrell želi, da države članice zagotovijo logistiko, zračni prevoz do oddaljenih destinacij ter zmogljivosti poveljevanja in nadzora, za katere se evropski zavezniki v Natu zdaj zanašajo na Združene države.

Borrell je novinarjem povedal, da se trenutno razvija skoraj 60 skupnih evropskih vojaških projektov za orožje in druge zmogljivosti, potem ko so jih v torek odobrili še več. Združene države pozivajo Evropejce, naj vlagajo v svoje vojaške sile, ameriški predsednik Joe Biden pa je dejal, da bodo dopolnjevale Nato.