MOBILIZACIJA ZDRAVSTVA

Vpoklicali smo vse, na pomoč kličemo tujino

Luka Tetičkovič
16. 11. 2021, 16.53
Posodobljeno: 16. 11. 2021, 20.20
Deli članek:

Postelje so trenutno zagotovljene, pravi minister Poklukar, a le za zdaj. Ko bo presežena številka 288 postelj se bo kvaliteta obravnave spustila pod minimalno.

Bobo
Splošna bolnišnica Jesenice

Minister za zdravje Janez Poklukar je pojasnil, da so aktivirali vseh 288 predvidenih zmogljivosti na enotah za intenzivno nego (EIT). S tem smo prišli na najvišje število obravnav, ki jih premoremo, da je standard minimalno zadovoljiv. V enakem obdobju lani smo v EIT imeli 206 bolnikov, kar je bilo blizu vrha lanskega vala. Včeraj je v EIT ležalo 229 bolnikov, ta delež pa se bo, sodeč po naraščanju števila pozitivnih testov, začel hitro dvigati. Do katere mere, je težko napovedati, saj tudi testiranje ne zajema več realnega širjenja bolezni.

Bobo
Enote intenzivne terapije so že tako polne, da v zdravstvu odpovedujejo vse nenujne posege.

»Visok delež pozitivnih PCR-testov je predvsem signal tega, da ne testiramo dovolj. Omejitve kapacitet laboratorijev se odražajo v spremenjenem režimu testiranja, torej v vse težjem dostopu do PCR-testiranja. To seveda pomeni, da podatki o potrjenih okužbah nedvomno zajemajo manj dejanskih okužb kot v preteklosti,« pojasnjujejo na portalu Covid-19 sledilnik. Zadnje dni je v Sloveniji pozitivnih 50 odstotkov PCR-testov.

Bobo
Za pomoč že prosimo tujino, a so tudi sosednje države z epidemijo močno obremenjene.

Lani smo bili ob enakem času v delnem zaprtju države, razglašena je bila epidemija, šolanje je potekalo od doma, kar je pomagalo pri zaviranju širjenja bolezni. Letos smo uvedli le šibka priporočila o delu od doma in o omejevanju stikov po lastni presoji, strožje se uveljavlja spoštovanje pogoja PCT, vendar se delež prebivalstva upira tudi temu.

Za pomoč že zaprosili tujino

Zaradi navedenega smo za pomoč zaprosili tujino, a tudi v soseščini razmere niso dobre. Najboljše razmere ima Italija, Madžarska ima slabše, najslabše pa je v Avstriji in na Hrvaškem, pojasnjuje Poklukar. Za zdaj še nobena država ni pokazala pripravljenosti sprejeti naše paciente. Poklukar bo o tem obvestil javnost takoj, ko bo drugače.

Splošna mobilizacija zdravstva

Poklukar je predstavil preglednico, po kateri se mobilizira zdravstvo za spopad z epidemijo covida-19. Z odzivom v prvem krogu je zadovoljen, pozivu se je odzvalo 130 koncesionarjev zasebnikov, 120 prostovoljcev Rdečega križa in 116 pripadnikov civilne zaščite. Dober odziv je bil tudi med študenti in dijaki, 20 svojih pripadnikov pa je napotila tudi Slovenska vojska. Poklukar poziva, naj se vsak, ki je izobražen v zdravstveni smeri, odzove klicu in se javi lokalnemu covidnemu koordinatorju. Njihov kontakt je objavljen na spletnih straneh posameznih bolnišnic.

»Edina stvar, ki me v tem trenutku navdaja z optimizmom, je odločnost zdravstva, da smo stopili skupaj, kot bi morala stopiti skupaj naša družba,« je Poklukar komentiral poglede v javnosti, da se stanje epidemije v medijih prikazuje črnogledo. Vsi nenujni posegi v zdravstvu so že odpovedani. Ko pa presežemo delež 288 postelj v EIT, bomo za oskrbo dodatnih bolnikov potrebovali vsaj še 20 do 25 zdravnikov in 120 medicinskih sester.

Bobo
Poklukar poziva naj se držimo predpisanih ukrepov in naj pozitiven hiter test razumemo kot da smo potencialno kužni zato naj se osamimo na domu. Od tega nas odveže šele negativen PCR test.