Kritične meje

Mateja Logar: "Lahko se zgodi tudi katastrofa, česar si nihče ne želi"

G.G.
11. 11. 2021, 17.54
Posodobljeno: 11. 11. 2021, 18.30
Deli članek:

Če kdo ne ve, da je epidemiološka situacija izjemno resna, je to danes ponovno izpostavila vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar.

Bobo
Fotografija je simbolična.
"Število bolniških postelj je na kritičnih mejah in z vsakodnevnimi napori skušamo zagotoviti bolniške postelje za vse bolnike," opozarja Mateja Logar.

»Številke v populaciji so še vedno visoke,« je uvodoma poudarila Logarjeva in pojasnila, da lahko zmanjšan pritisk na bolnišnice pričakujemo šele en teden po upadu števila dnevnih okužb. Na intenzivnih oddelkih pa je zamik še daljši, približno 10 dni.

Koliko časa še lahko zdrži zdravstvo? Število bolniških postelje se lahko še nekoliko poveča, »že zdaj pa se zatika pri kadru«, je opomnila Logarjeva. V najslabšem primeru se »lahko zgodi tudi katastrofa, česar si ne želi nihče«, so težke besede vodje svetovalne skupine. Da bi prišli do neizogibnosti tehtanja, koga priključiti na kisik in koga ne, tega si seveda ne želi nihče, je ponovila Logarjeva.

Kaj lahko storimo prebivalci? Enostavno, najbolj učinkovito je cepljenje, ki prepreči težje oblike covidne bolezni, okužbe pa so manj pogoste. Pomembni ostajajo ostali ukrepi, nošenje mask, vzdrževanje razdalje, umivanje, razkuževanje rok, zračenje.

Je pa Logarjeva povedala, da so najbolj kužne osebe približno en dan preden se pojavijo simptomi. In prav zato je pomembno preventivno testiranje, pri katerem otroci niso izjema, saj lahko prenašajo okužbe v krogu družine in v šoli.

Minister za zdravje Janez Poklukar, ki je danes obiskal Kliniko Golnik, je medtem pojasnil, da se za pomoč dogovarjajo tudi s civilno zaščito, Rdečim križem in vojsko.

Kot je povedal Poklukar, je bilo zjutraj kar 212 bolnikov s covidom-19 v enotah intenzivne terapije. Zaradi močnega porasta so se na današnji koordinaciji, ki so jo uvedli v začetku tedna, dogovorili, da se kapacitete intenzivnih postelj povečajo z 213 na 234 postelj, poroča STA Hkrati so zaradi vse večjega pritiska tudi na navadne postelje za covidne bolnike tudi te kapacitete povečali s 750 na 837 postelj.

Koordinatorji

V tem tednu so v covidnih bolnišnicah uvedli koordinatorje, ki so zadolženi za beleženje in spremljanje potreb po kadru, ki jih javljajo na ministrstvo za zdravje. Trudijo se aktivirati vse zdravstvene delavce v državi, "da bi zmogli zadostiti zdravljenju vseh covidnih in tudi necovidnih bolnikov ter preprečiti zlom duha našega zdravstva", je dejal minister.

Tega so se lotili na način, da so postavili šest koordinacijskih enot, ki pokrivajo vse segmente zdravstva. To so covidne bolnišnice, necovidne bolnišnice, psihiatrične bolnišnice, zdravstveni domovi, koncesionarji in zasebniki ter skupina inštitutov.

"Poleg tega se dogovarjamo še z ostalimi deležniki v zdravstvu," je dejal minister. Vlada je danes na seji sprejela sklep s katerim se za pomoč bolnišnicam in socialno-varstvenim zavodom aktivira civilna zaščita. "Dogovarjamo se z Rdečim križem Slovenije in računamo tudi na aktivacijo vojaške zdravstvene enote v naslednjih dneh," je napovedal minister.