Regijsko srečanje

FOTO: Zid policistov med protestniki in člani SDS v Marezigah

G.G.
9. 10. 2021, 13.27
Posodobljeno: 9. 10. 2021, 18.44
Deli članek:

V Marezigah poteka druženje članov in simpatizerjev SDS, tam pa so tudi protivladni protestniki.

Bobo
Zbralo se je okoli 200 protestnikov.

Na parkirišču pod Gostilno Karjola v središču vasi Marezige so organizatorji postavili šotor, kjer je potekalo srečanje nekaterih poslancev državnega zbora iz regije, državnih svetnikov, ministrov, županov in podžupanov ter članov izvršilnega odbora SDS.

Protestna ljudska skupščina, ki pripravlja petkove proteste, pa je organizirala protest ob robu dogodka. Po poročanju Televizije Slovenije se je zbralo med 250 in 300 protestnikov, med njimi in pristaši SDS pa je postavljenih približno 100 policistov. Regijskega srečanja se je udeležil tudi predsednik SDS Janez Janša.

Bobo
Marezige je preletelo letalo z napisom "Primorska za vedno"

"Naša stranka obstaja 30 let, a nikoli nismo nikogar motili, ko se je pripravljal na volitve /.../ Ne pustite se ustrahovati, pojdite na volitve," je kasneje v šotoru zbranim dejal Janša in dodal: "To, kar se dogaja izven šotora, je slovenska preteklost, kar se dogaja v šotoru, pa slovenska prihodnost." 

Zakaj so protestniki prav tam? "Marezige so pojem primorskega boja proti fašizmu, kjer so se goloroki domačini pred 100 leti postavili po robu oboroženim fašistom. Pregnali so fašistične provokatorje, marežganski upor pa je prišel v zgodovino kot prvi upor proti fašizmu ne samo na slovenskih tleh, temveč tudi v svetovnem merilu," so zapisali v Protestni ljudski skupščini, ki menijo, da se stranka SDS z organizacijo srečanja prav tam "posmehuje tudi več kot 100.000 Primorcem, ki so v 23 letih fašističnega terorja morali zapustiti svoje domove". Stranki SDS so sporočili, da "v Marezigah, svetovni zibelki antifašizma, ni prostora niti za domače niti tuje častilce nacifašizma". Stranki zato očitajo, da se "posmehuje tudi več kot 100.000 Primorcem, ki so v 23 letih fašističnega terorja morali zapustiti svoje domove".

Organizator regijskega srečanja stranke SDS Radin Silvano je po poročanju portala 24ur dejal, da protestniki zlorabljajo zgodovino. Dodal je, da zanj rdeča zvezda v sosednjem parku ni nobena težava in da so lokacijo srečanja izbrali že pred časom.