Evropska sredstva

Nevarna igra Poljske: v končni fazi celo izstop iz EU?

G.G.
9. 10. 2021, 10.40
Posodobljeno: 9. 10. 2021, 10.40
Deli članek:

Odločitev poljskega sodišča, ki je postavila pod vprašaj primarnost prava EU nad nacionalnim pravom, je sprožilo zaskrbljenost tako na Poljskem kot v EU. Gre poljska po poti Združenega kraljestva?

Reuters
Evropsko usmerjene meščanke Varšave nasprotujejo politiki stranke Zakon in pravičnost.

Poljsko ustavno sodišče je v četrtek presodilo, da so nekatere določbe in sodne odločitve EU v nasprotju s poljsko ustavo. S tem so pod vprašaj postavili načelo primarnosti prava EU, ki temelji na tem, da v primeru navzkrižij med vidikom prava EU in vidikom nacionalnega prava prevlada prvo.

"Globoko sem zaskrbljena zaradi včerajšnje odločitve poljskega ustavnega sodišča. Službam komisije sem naročila, naj jo temeljito in hitro analizirajo. Na podlagi tega se bomo odločili o naslednjih korakih," je bil uradni odziv predsednice Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Ostrejši je odziv Francije in Nemčije. Nemški zunanji minister Heiko Maas pravi, da gre za povsem nesprejemljivo potezo Poljske, ki mora, če želi ostati v EU, spoštovati zakone EU. Še bolj konkreten je francoski minister za evropske zadeve Clementa Beaunea. Po njegovi oceni je poljskega sodišča napad na EU, zato obstaja celo "nevarnost de facto izstopa" Poljske iz EU.

Poljski premier Mateusz Morawiecki in predsednik vladajoče stranke Zakon in Pravičnost Jaroslaw Kaczynski sta zadovoljna s potezo poljskega ustavnega sodišča, saj menita, da se o EU nima pravico vpletati v določene sfere poljskega življenja. Kljub temu pa vztrajata, da Poljska želi ostati v EU.

Je možno, da bi se pragmatično zviti Poljaki pripravljali na izhod iz EU, ko ne bodo več prejemniki evropskih sredstev, ko bi morali več vplačati v skupni proračun. Vodja poslanske skupine stranke Zakon in pravičnost Ryszard Terlecki v zadnjem mesecu govoriči o "bruseljskem okupatorju", "diktaturi bruseljske birokracije" in za zgled postavlja brexit. Po drugi strani bi lahko šlo za taktiko zaostrovanja do Bruslja za lažje barantanje. Ko bi Poljaki popustili s tem drastičnimi težnjami, bi jim lahko v Bruslju spregledali manjše nekorektnosti in jim med drugim tudi odobrili 57 milijard evropskih sredstev za okrevanje po covidni krizi.