Odgovornost

Napaka države, da je bilo za mlade ženske na voljo vektorsko cepivo? Fafangel predstavil tri možnosti

R.T.
29. 9. 2021, 17.22
Posodobljeno: 29. 9. 2021, 18.13
Deli članek:

Kakšna je odgovornost države?

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Danes zjutraj je odjeknila vest, da je preminila 20-letna ženska, ki so jo včeraj v Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani sprejeli v kritičnem stanju. Nacionalni inštitut za javno zdravje bo tisti, ki bo ocenil, ali je zaplet posledica cepljenja z vektorskim cepivom Janssen.

Ob tem se poraja vprašanje, kakšna je v takih primerih odgovornost države. Kot je navedel slovenski filozof Sašo Dolenc, se v Združenem kraljestvu mlajši od 40 let in nosečnice lahko cepijo le z mRNK cepivi. Na Danskem cepljenje z vektorskimi ni več mogoče, razen za posebne primere. Na Portugalskem celjenje s cepivom Janssen odsvetujejo ženskam, mlajšim od 50 let, je še zapisal, cepivo AstraZeneca pa odsvetujejo vsem, ki so mlajši od 60 let. Tudi v Združenih državah Amerike ženske, mlajše od 50 let, opozarjajo, da vektorska cepiva zanje predstavljajo večje tveganje. »Da je (bilo) vektorsko cepivo (Janssen, AZ) pri nas sploh še prosto na voljo za mlade ženske, žal še dodatno slabi že tako močno skrhano zaupanje v lokalno stroko in inštitucije,« je poudaril Dolenc.

Kako naprej?

Odzval se je tudi epidemiolog Mario Fafangel. Kot je zapisal, bo treba presoditi, kakšna bo v prihodnje direktiva glede cepljenja z vektorskimi cepivi. Nanizal je tri možnosti: slediti Emi (Evropski agenciji za cepiva); izdati priporočila z omejitvami; jih nehati uporabljati.

Na koncu pa dal vedeti, da »tragedija ostaja«, a da »cepljenje ostaja najvarnejša odločitev«.