Močna prisotnost policije

FOTO in VIDEO: Janševa vlada v Zasavju naletela na bučne proteste

S.R./STA
28. 9. 2021, 19.51
Posodobljeno: 28. 9. 2021, 20.42
Deli članek:

Slovenske ministre na čelu s predsednikom vlade Janezom Janšo je danes v Trbovljah pričakalo več sto prostestnikov.

Bobo
Protest v Trbovljah.

Vlada Janeza Janše se danes mudi na delovnem obisku v Zasavju. Janša in posamezni ministri so po srečanju s predstavniki podjetij, zavodov, občin in drugih deležnikov v regiji preselili v Delavski dom Trbovlje, kjer se je ob 19. uri začela javna tribuna o razvoju Zasavske regije. A so v Trbovljah naleteli na proteste, civilna družba je namreč pred domom pripravila protivladni prostest.

Več sto zbranih na protestu je z glasnimi vzkliki zahtevalo odstop vlade Janeza Janše, pri čemer so poskušali priti v dvorano, v katero so drug za drugim vstopali ministri, a jim je policija to preprečila. Protestniki so prinesli transparente, s katerimi so med drugim Janši odrekli gostoljubnost in se izrekli proti privatizaciji, z vzkliki pa oblast naslovili z lopovi in mafijo. Shod sicer varuje precejšnje število policistov.

Med protestniki se je znašel tudi poslanec Levice v DZ Primož Siter, ki je bil izvoljen v volilnem okraju Trbovlje. Kot je zapisal že pred protestom, Zasavje ni bilo nikoli dobrodošlo na urniku premierja Janše, zato tudi Janša ni dobrodošel v Zasavju. Opozoril je, da v Zasavju še vedno prednjačijo pri brezposelnosti in kroničnih obolenjih, beg možganov je pri njih najhitrejši, okoljska vprašanja ostajajo odprta. Vprašanje sanacije in monitoringa degradiranih površin Rudnika Trbovlje-Hrastnik prav tako. Epidemija je stiske ljudi v Zasavju le poglobila, a vlada ostaja tiho, je zapisal.

Med protestniki je videti tudi Trboveljčana Aleša Guliča - Leka, sicer nekdanjega poslanca in direktorja zdaj že ukinjenega Urada za verske skupnosti.

Bobo
Protest v Trbovljah.

Zasavje je najbolj precepljena regija v Sloveniji

Minister za zdravje Janez Poklukar je danes po obisku trboveljske bolnišnice in Zdravstvenega doma (ZD) Trbovlje Zasavje sicer pohvalil, da gre za najbolj precepljeno regijo v Sloveniji. V Zasavju naj bi bilo precepljenih 67 odstotkov starejših od 18 let. Dejal je tudi, da se je z vodstvi bolnišnice in ZD Trbovlje pogovarjal o investicijah in kadrovskih težavah, pri tem pa jim je obljubil pomoč.

Glede dijakov Srednje šole Zagorje, ki so bili prejšnji teden v karanteni in so se v ponedeljek ob prihodu v razred uprli nošenju mask, pa je dejal, da je vsem težko, saj se leto in pol spopadamo z novim koronavirusom, zmanjkuje pa nam volje in potrpljenja.

Po besedah direktorice trboveljske bolnišnice Romane Martinčič so se z ministrom pogovarjali o investicijah, nabavi določene opreme in o kadrovskih težavah, ogledali so si tudi dva bolnišnična oddelka in dnevno bolnišnico. Direktor ZD Trbovlje Denis Tomše je dejal, da nujno potrebujejo prizidek k domu, saj se soočajo s prostorsko stisko. Potrebujejo tudi reševalno postajo, njeno ureditev pa načrtuje trboveljska občina.