Minuli konec tedna si bodo učitelji in vodstvo ene od šol na Vipavskem dobro zapomnili. Popoldne, ko se je pouk končal in so na šoli potekale le še nekatere aktivnosti ter podaljšano bivanje, so doživeli neprijetno presenečenje. Na zunanjih površinah šole se je pojavila domačinka Jelena Vidović Bjelkić (tako se je predstavila v videu, ki ga je posnela in objavila na družbenih omrežjih), po naših informacijah simpatizerka gibanja Osveščenih prebivalcev Slovenije (OPS), ki je znano kot zanikovalec obstoja virusa ter nasprotnik ukrepov in cepljenja. Tam je srečala ravnateljico in ji dejala: »Pozivam vas, da prenehate izvajati zločin nad otroki. Vi in vsi učitelji boste kazensko ovadeni zaradi kaznivega dejanja zločin zoper človečnost.« Dodala je grožnjo, da jih bo vse po vrsti kazensko ovadila, ker otroke »silijo« nositi maske, česar po njenem mnenju ne bi smeli početi. V resnici pa so k temu zavezani, saj je tako odločila vlada.

Kako da tega ne razume(jo)

Grožnjam s kazenskimi ovadbami in ustavnim sodiščem so šolniki izpostavljeni večkrat. Gregor Pečan, ravnatelj ene od osnovnih šol ter predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije, je razkril, da jim grozijo, ker na svojih šolah izvajajo ukrepe, ki jih predpisuje vlada. »Nedavno sem, če omenim samo en primer, prejel pismo, ki mi ga je poslala neka gospa z Jesenic. V njem me poziva, naj vsem ravnateljem pošljem okrožnico, naj spoštujejo zakonodajo, ker zdaj, ko šole nalagamo nošenje mask, testiranje in nekatere druge ukrepe, ravnamo protizakonito. Ampak ponavljam, ne vem kolikič že, da če vlada sprejme odlok, je treba ravnanja, določena v njem, spoštovati. To je naša dolžnost; vse dokler odlok velja ali ga sodišče ne razveljavi, smo se ga dolžni držati. To pa očitno marsikomu ni jasno,« je nedavno dejal za naš časopis.

Gregor Pečan
Sašo Švigelj
Gregor Pečan je jasen: ukrepe, ki jih šolam nalaga vlada, morajo spoštovati.

Nazaj k incidentu. Ravnateljica je bila nad besedami Ajdovke Jelene Vidović Bjelkić vidno presenečena. Odzvala se je mirno, tako da jo je prosila, naj zapusti območje šole, nakar se je od nje poslovila, a se ženska na to ni odzvala. Še več. Začela je stopati proti vhodu šole. Kljub pozivom ravnateljice, naj ne gre v notranjost, sploh pa ne brez maske, je Vidović Bjelkićeva vseeno vstopila. Na šolskih hodnikih je ustavila še nekaj učiteljev in vsem razložila, zakaj je prišla, in sicer, da od njih zahteva, naj otrokom ne vsiljujejo več mask, ker da je to zločin zoper človečnost. Tudi učitelji so se odzvali mirno, s pozivi, naj zapusti območje šole. Po okoli pol ure je to tudi storila. Celotno dogajanje je posnela in ga objavila na facebooku. 

Vstop brez dovoljenja

Z ministrstva za izobraževanje so nam sporočili, da vstopanje v prostore vzgojno-izobraževalnih zavodov zakonsko ureja 72. člen zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki opredeljuje avtonomijo šolskega prostora. »Ta med drugim določa, da lahko v šolo vstopajo osebe, ki jim vstop dovoli vodstvo šole. Pogosto šole vstope v šolo izvajajo s pomočjo tehničnih varoval,« so pojasnili. Ajdovka se je torej na območju šole gibala brez dovoljenja.

Ministrstvo je dodalo, da mora oseba, ki vstopa v šolski prostor, upoštevati tudi določila hišnega reda, ki ga skladno s 31.a členom sprejme ravnatelj šole. V tem dokumentu so podrobno opredeljeni postopki gibanja oseb v šolskem prostoru in tudi način evitentiranja vstopajočih. V primerih neupoštevanja določil hišnega reda ali nedovoljenega vstopa šola obvesti policijo, kar je OŠ, ki je doživela vdor in nadlegovanje Ajdovke, tudi storila.

Kdo je Jelena Vidović Bjelkić

Gre za Ajdovko srednjih let, ki je v zadnjih mesecih že kar nekaj Primorcem sporočila, da so zločinci, ker zahtevajo nošenje mask in izpolnjevanje pogoja PCT. Poleg šole je v zadnjem obdobju nadlegovala in se spravljala še nad zaposlene v trgovinskih centrih, gostilnah, restavracijah in na bencinskih črpalkah. Vse svoje »intervencije« snema in objavlja na svojem družbenem profilu. Tako je na njeni časovnici mogoče videti, kako se je v nekem lokalu znesla nad natakarico. Spravila se je tudi nad uslužbenca bencinske črpalke, ki je preverjal izpolnjevanje pogoja PCT, in varnostnika, ki je to preverjal pred enim od večjih nakupovalnih centrov v Novi Gorici. Njene žrtve so bile večkrat tudi lokalne severnoprimorske pošte in restavracije.

natakarica
Facebook
Ena od žrtev anticepilke je bila tudi primorska natakarica.

Oglejmo si pobliže eno od »scen«. Vidović Bjelkićeva se je odpravila v enega od barov v Ajdovščini, kjer jo je natakarica vprašala, ali izpolnjuje pogoj PCT. Anticepilka jo je takoj začela snemati in spraševati po imenu in priimku. Ker ji dekle tega ni hotelo povedati – dejala je, da ji ni dolžna razkriti svoje identitete –, ji je anticepilka zabrusila, češ da bo, kdo je, pač ugotovilo tožilstvo. Nato se je napetost stopnjevala, saj je natakarico in goste lokala, ki so jo branili, ozmerjala: »Fašisti ste, sodelujete v genocidu nad slovenskim narodom. To boste plačali. Hitlerčki ste! Marš, banda! Vse boste naredili za denar.«

Kaplja čez rob

Zdraho je napravila tudi na enem od bencinskih servisov v Ajdovščini. Tako kot v prejšnji situaciji je študentu, ki je preverjal pogoj PCT, dejala, naj se ji predstavi, češ da ji je dolžan razkriti identiteto, če od nje zahteva PCT, kar je po njenem mnenju neustavno in protizakonito. »Ti boš od mene zahteval osebne zdravstvene podatke?! Ti si pa meni dolžan dokazati, da nimaš spolno prenosljivih bolezni, kot so HIV, sifilis in gonoreja. Dolžan si mi povedati, če si seksal danes ponoči in kolikokrat. Ali si mogoče homoseksualec,« so vprašanja, s katerimi se je znašala nad njim. Nadaljevalo se je še bolj ponižujoče, saj ga je v nekem trenutku verbalnega maltretiranja vprašala: »Delaš preko študenta? A starši nimajo denarja? Pojdi na ulico, berači.«

fant
Facebook
Grdo se je znesla tudi nad študentom, ki je na črpalki preverjal izpolnjevanje pogoja PCT.

S svojimi dejanji je ženska očitno prestopila prag strpnosti in vzbudila pozornost organov pregona. Ti so zoper njo in zaradi incidenta na osnovni šoli, za katerega je odgovorna, uvedli postopek zaradi kršenja javnega reda in miru, podali pa so tudi prijavo dvema inšpekcijama. Policijska uprava Nova Gorica nam je namreč sporočila, da so seznanjeni z dogajanjem na izobraževalnem zavodu in da ta hip »zbirajo obvestila z namenom razjasnitve okoliščin dogodka. O vseh ugotovitvah bo policija obvestila pristojne prekrškovne organe, Zdravstveni inšpektorat Republike Slovenije in Inšpektorat za šolstvo in šport, prav tako bo zoper osebo uvedla postopek v skladu z določili zakona o varstvu javnega reda in miru,« so povedali.