Cepljenje napreduje

Konec izrednih covidnih ukrepov na Japonskem

G.G./STA
28. 9. 2021, 14.32
Posodobljeno: 28. 9. 2021, 14.33
Deli članek:

Izredne razmere zaradi covida-19 se bodo ta teden na Japonskem končale, saj je število okužb z novim koronavirusom po vsej državi pričelo upadati, je danes dejal japonski premier Yoshihide Suga.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Ukrepi so v veliki meri omejevali prodajo alkohola, obratovalni čas restavracij in število obiskovalcev na velikih prireditvah. Veljali so večino leta, tudi med olimpijskimi igrami. Veljati naj bi prenehali konec septembra, Suga pa je danes napovedal, da jih pristojne oblasti ne bodo podaljšale, saj se epidemiološko stanje na Japonskem izboljšuje.

"Zahvaljujoč trdemu delu vseh se je število dnevnih novih okužb, ki je bilo sredi avgusta nad 25.000, včeraj zmanjšalo na 1.128," je Suga dejal na ministrskem srečanju. Stopnja zasedenosti bolniških postelj v vseh regijah je padla pod 50 odstotkov, število hudo bolnih pa je doseglo vrhunec v začetku septembra in še naprej pada, je še sporočil.

Suga je tudi za obdobje po izteku ukrepov priporočil, naj se bari in restavracije zapirajo ob 21. uri. Mnogi lastniki lokalov sicer kršijo pravila in pravijo, da finančna podpora vlade ne zadostuje, da bi se obdržali nad vodo.

Japonsko je epidemija covida-19 prizadela manj hudo kot mnoge druge države. Med 125 milijoni prebivalcev so zabeležili približno 17.500 covidnih smrtnih žrtev. Japonska vlada nikoli ni uvedla popolne ustavitve javnega življenja.

Cepljenje se je na Japonskem začelo počasi, vendar napreduje hitro. Trenutno je v državi v celoti cepljenih že 58 odstotkov prebivalstva.