V predavalnicah ob upoštevanju pogojev PCT, se glasi odgovor. Za izpolnjevanje pogoja testiranosti dovolj tedensko samotestiranje. To bo veljalo tudi za študijske dejavnosti in bivanje v študentskem domu. Testi bodo za študente brezplačni in jih bodo lahko pridobili v lekarni. 

V primeru poslabšanja stanja na posameznem zavodu pa ima ta avtonomijo, da sprejme morebitne dodatne ukrepe, so po današnjem sestanku z deležniki v visokem šolstvu sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Državni sekretar Mitja Slavinec z ministrstva za izobraževanje, znanost sicer poudarja, da si želijo, da bi v študijskem prostoru izpolnjevali predvsem pogoj cepljenosti proti covidu-19, saj je le to dolgoročen odgovor na epidemiološko situacijo. "Znanost je rešitev v obliki cepljenja ponudila, vsi skupaj v visokošolskem prostoru pa si moramo prizadevati, da se bo rešitev tudi uporabila," so njegove besede povzeli v sporočilu za javnost.

Slavinčev kolega z resorja za zdravje Franc Vindišar pa je pokazal na pozitivne trende glede precepljenosti študentov v starosti od 18 do 24 let opozoril na pozitivne trende. Trenutno je z enim odmerkom cepljenih 50 odstotkov celotne generacije med 18 do 24 let, z obema odmerkoma pa 42 odstotkov. Pričakuje, da se bo delež precepljenosti v generaciji in med študenti še povečeval. "Glede na podatke in trende je treba pohvaliti visokošolski prostor, ki je bil pri aktivnostih za cepljenje relativno uspešen," je dejal Vindišar.