Še zima, potem pa ...

Strokovnjaka predvidevata, da bo covid postal kot običajen prehlad

G.G.
23. 9. 2021, 17.01
Posodobljeno: 23. 9. 2021, 20.55
Deli članek:

Mogoče že naslednjo pomlad, predvidevata britanska znanstvenika Sarah Gilbert in John Bell, ki sta sodelovala pri razvoju cepiva Astra Zeneca.

Profimedia
Sarah Gilbert ne verjame, da bi se lahko koronavirus mutiral v še bolj nevarno različico.

Sarah Gilbert, ki so jo zaradi pomembnega prispevka k razvoju cepiva Astra Zeneca povišali v plemiški stan, na podlagi izkušenj in znanja s področja vakcinologije ne verjame, da bi se lahko virus SARS-CoV-2 razvil v še bolj nevarno različico. Na podlagi preteklih opazovanj virusov poudarja, da s kroženjem med populacijo virus praviloma izgublja svojo moč, postane manj virulenten, ljudje pa nanj razvijejo vse boljši odgovor, ustreznejši imunski sistem. Najbolj verjetno bo postal ta najbolj znani koronavirus še eden izmed koronavirusov, ki povzročajo običajen prehlad. Vprašanje je le, kdaj se bo to zgodilo.

Podobnega mnenja je profesor John Bell, ki je tudi sodeloval pri razvoju Astra Zenece. »Najhujše je mimo. Vse bi moralo biti v redu, ko bo minila zima,« so pomirjujoče besede uglednega strokovnjaka. Ocenjujoč razmere na Otoku je dodal, da so razmere bistveno boljše kot pred šestimi meseci. Zaradi covida umirajo večinoma starejši, pa še pri teh ni povsem jasno, če je covid dejanski vzrok smrti, saj imajo številne pridružene bolezni, ugotavlja Bell.

In če se okužijo polno cepljeni? Nič narobe, meni Bell, asimptomatska okužba ali takšna z milimi simptomi bo le še utrdila imunski sistem.