38 vozil proizvajalca Oshkosh Defence je po treh mesecih še vedno v vojašnici. Američani so jih dobavili brez oborožitvenih postaj, orožja in komunikacijske opreme, zaradi česar jih vojaki ne morejo uporabljati. Zapisnik o kontroli kakovosti, izsledke katere je danes objavil tudi spletni portal Necenzurirano, kaže, da so se pri pregledu dostavljenih oklepnikov izkazale številne pomanjkljivosti. Kljub temu je ministrstvo pred tednom dni z Američani podpisalo novo pogodbo o dobavi še dodatnih 37 vozil istega proizvajalca, ki jih bo plačalo čez slab mesec dni.

Zaradi tega v Levici zahtevajo sklic nujne seje parlamentarnega odbora za obrambo.

Minister za obrambo Matej Tonin pa je v izjavi medijem ob robu odprtja sejma Sobra dejal, da je pri zapisniku šlo za normalen proces prevzema vozil. Je pa vesel, če se želijo o teh temah pogovarjati v DZ, "da je transparentnost absolutna in da damo vse karte na mizo".

Z ministrstva za obrambo pa so sporočili, da postopek prevzema oklepnikov poteka po predpisanem postopku kontrole kakovosti in količine. Do zdaj so opravili količinski prevzem in deloma tudi tehnični pregled vozil z namenom odprave morebitnih napak ali pomanjkljivosti. Postopek kakovostnega prevzem se bo zaključil, ko bodo vozila v celoti opremljena tudi z oborožitvenimi postajami in komunikacijskim sistemom.

oshkosh, lkov 4x4,
Bobo
Gre za štirikolesnike, ki bi morali po načrtih Slovenske vojske nadomestiti vozila hummer.

Vozila so LKOV 4x4 še vedno parkirana v vojašnici, poroča portal Necenzurirano. Američani so jih dobavili brez oborožitvenih postaj, orožja in komunikacijske opreme, zaradi česar jih vojaki ne morejo uporabljati. Med osmimi naključno izbranimi vozili jih kar pet ni prestalo tehničnega pregleda. Kot bojna vozila bodo v najboljšem primeru uporabna leta 2023 – štiri leta po plačilu.

Dodajajo, da je namen prevzemnih postopkov ugotoviti, ali so v celoti izpolnjene tehnične oziroma funkcionalne lastnosti predmeta pogodbe oziroma morebitna odstopanja od pogodbenih določil (napake, pomanjkljivosti, nepravilnosti, poškodbe zaradi transporta ...). Ob neskladnostih, pomanjkljivostih oziroma odstopanjih od pogodbenih določil ob kakovostnem prevzemu blaga se z zapisnikom ugotovi, da blago ne ustreza.

"Dobavitelj mora nato na lastne stroške odpraviti pomanjkljivosti," navajajo in dodajajo, da je bil ta postopek opravljen tudi pri postopku količinskega prevzema vozil skov 4x4.

"Dejstvo je, da so vsa dobavljena vozila nova in da so vse ugotovljene napake oziroma pomanjkljivosti, ki so nastale povečini med transportom, večinoma že odpravljene, manjkajoče dele pa bo dobavila ameriška stran, vse v okviru garancije," so zatrdili. Ko bodo vozila v celoti skladna s pogodbenimi določili, kar se bo ugotovilo z zapisnikom o kakovostnem prevzemu, bodo vozila dokončno prevzeta, so dodali na ministrstvu.

Končni tehnični pregled pa bo opravljen šele takrat, ko bodo vozila popolnoma opremljena tudi z oborožitvenimi postajami in komunikacijskim sistemom. Po tem bodo vozila popolnoma opremljena in tehnično brezhibna predana v operativno uporabo v Slovensko vojsko.

Dinamika dobave je bila dogovorjena že ob prvem naročilu, ki je bilo izvedeno v mandatu prejšnje vlade in v tem mandatu ni bila spremenjena. Tudi navedba, da so bile letos februarja spremenjene tehnične karakteristike vozil, ne drži, ker so bile tudi te dogovorjene že ob prvem naročilu, je pa ministrstvo za obrambo na predlog Slovenske vojske ob drugem naročilu povečalo količino in dodalo še drugo izvedenko teh vozil. Dobava vozil iz drugega naročila ima določeno dinamiko, ki je skladna z načrti uvajanja teh vozil v operativno uporabo Slovenske vojske, navajajo na ministrstvu.