Protest in izgredi

Policija pridržala devet izgrednikov, poškodovanih sedem policistov

B.K./STA
16. 9. 2021, 13.41
Posodobljeno: 16. 9. 2021, 13.47
Deli članek:

Organizator shoda opozarja, da izgredi niso imeli s shodom nič skupnega.

Primož Lavre
Pred parlamentarnim poslopjem v Ljubljani so se zbrali nasprotniki uvajanja pogojev PCT.

Policisti so po sredinih nasilnih izgredih v Ljubljani zaenkrat pridržali devet ljudi, kriminalistična preiskava pa še intenzivno poteka, je pojasnil generalni direktor policije Anton Olaj.

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil Olaj, policisti pregledujejo posnetke in zbirajo obvestila, potekajo tudi ogledi krajev sredinih dogodkov. Policija bo po njegovih zagotovilih storila vse, da se odkrijejo storilci, pri čemer se bodo osredotočili tudi na tiste, ki so pozivali k nasilnim dejanjem. "Vsi, ki pozivajo in organizirajo shode, se morajo zavedati, da bodo nosili odgovornost," je poudaril.

Policisti so pridržali devet ljudi, od tega jih je sedem osumljenih storitve kaznivega dejanja, dva pa storitve prekrškov. Poleg tega so v sredo obravnavali več deset prekrškov in kaznivih dejanj, pa je pojasnil vodja sektorja splošne policije na Generalni policijski upravi (GPU) Tomislav Omejec. Kot je še dejal, so bili napadalci očitno organizirani in povezani, slišati je bilo tudi navijaške vzklike.

Bobo
Med nasprotniki PCT pred DZ je zavrelo, policija je posredovala.

Na sredinem protestnem shodu proti uveljavitvi pogojev PCT v Ljubljani je namreč prišlo do incidentov in množične kršitve javnega reda in miru. Olaj je spomnil, da so nekateri izgredniki v poslopje državnega zbora in policiste metali nevarne predmete, kot so granitne kocke, steklenice in pirotehnika.

Pri tem je bilo poškodovanih sedem policistov, nihče od njih sicer ni ostal na zdravljenju, je povedal Olaj. Poškodovano je bilo tudi poslopje DZ ter nekaj policijskih vozil.

V UKC Ljubljana po protestih zdravniško pomoč nudili petim osebam

Medtem so v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana za STA potrdili, da so zaradi sredinih protestov obravnavali pet oseb, od tega tri policiste in dve drugi osebi. Poškodovani so bili obravnavani na urgentnem kirurškem bloku.

STA
Posledice sredinih protestov pred DZ.

Delo v parlamentu poteka nemoteno, škodo še ocenjujejo

Izgredniki so se sicer znesli tudi nad poslopjem parlamenta. "Razbitih je več oken, poškodovana so glavna vhodna vrata v zgradbo, prav tako je poškodovan balkon velikega salona," so navedli v Državnem zboru. Popis škode sicer še poteka, delo v parlamentu pa danes poteka nemoteno.

"Nastala škoda s prijavljenimi javnimi shodi je zavarovana. Kljub vsemu je najpomembnejše, da v včerajšnjih protestih nihče v parlamentu ni bil poškodovan," sta v sporočilu za javnost, objavljenem na spletni strani DZ, zapisala predsednik DZ Igor Zorčič in generalna sekretarka DZ Uršula Zore Tavčar.

"Smo pa dodatno pretreseni, saj je parlamentarna zgradba pomembna ne le kulturno, temveč je tudi simbol demokracije. Vsakdo ima pravico, da izrazi svoje mnenje, vendar ne z nasiljem," sta dodala.

Organizator sredinega shoda: izgredi in sam shod nimata popolnoma nič skupnega

Zoran Stevanović, predsednik stranke Resni.ca, ki je vabila na sredin protestni shod v središču Ljubljane, je v današnji izjavi za javnost zapisal, da se je zgodil veličasten protest z ogromno udeležbo, da je bil protest miren, navzočnost policije pa nepotrebna. Izgredi, ki so se zgodili ob koncu shoda, pa s tem "nimajo popolnoma nič skupnega".

Kot je v sporočilu za javnost zapisal Stevanović, je bil sredin protest miren, "nastopali so eminentni govorci iz različnih branž, vzdušje mladih družin, starejših udeležencev in ostalih, svobode željnih ljudi je bilo enostavno ganljivo".

Bobo
Med nasprotniki PCT pred DZ je zavrelo, policija je posredovala.

Zahteve zbranih so bile "takojšen razpis predčasnih volitev, saj trenutna sestava parlamenta nima popolnoma nobenega zaupanja javnosti in pa sprememba nesmiselnih obvezujočih ukrepov v priporočila," je strnil.

Po njegovih besedah je protest trajal med 18. uro in 19.40, v tem času pa ni prišlo do incidentov. "Ker oblast ni vedela več, kako naj preusmeri pozornost s tega javnega shoda, je že takoj po koncu aktivirala skupino izgrednikov, da so uprizorili spopad s policisti, ki jih je vodstvo policije malo pred tem skoncentriralo na tem območju. Na žalost je posledice policijske represije čutilo še mnogo mirnih udeležencev, ki so se že razhajali," je navedel. Kritičen je bil tudi do medijev, češ da so na teren prišli šele "po začetku improviziranih izgredov".

Ob tem je navedel, da se je po njihovih ocenah protesta udeležilo približno 30.000 ljudi. Policija je sicer ocenila, da jih je bilo okoli 8000.