PREVAŽANJE PRIBEŽNIKOV

Peljal je enajst tujcev, sedel bo 12 mesecev

Sijan Pretnar, Primorske novice
16. 9. 2021, 12.25
Deli članek:

Italijan, ki je sedel na zatožno klop koprskega sodišča zaradi prevažanja prebežnikov, je dokaz za to, da organizatorji v mrežo vabijo zelo različne ljudi.

Sijan Pretnar
Italijan je v Citroenovem kombiju prevažal enajst ilegalnih migrantov, ki pa so se razbežali, ko se je vozilo na avtocesti pokvarilo.

"Vse življenje sem le trdo delal, nikoli nisem delal neumnosti," je v torek na okrožnem sodišču pripovedoval 47-letni Massimo Catanzaro, brezposelni voznik tovornega vozila, oče treh otrok, ki je invalidsko upokojen.

Policisti so ga pri prevozu ilegalnih prebežnikov prijeli avgusta predlani v bližini Ravbarkomande. Očividci so jim sporočili, da so na avtocesti opazili več ljudi, ki so poskakali čez ograjo, bel kombi citroen jumper italijanske registracije pa je očitno zaradi okvare obstal na odstavnem pasu. Policisti so kasneje neznance iskali tudi s helikopterjem in droni, a jih niso našli. 

Po končanem postopku je Catanzaro lahko odšel domov. Tožilstvo je kasneje proti njemu spisalo obtožbo zaradi prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države. Sodišče mu je pošiljalo vabila, a se nanje ni odzival, zato so razpisali evropski nalog za predajo in prijetje, na podlagi katerega so ga pred kratkim prijeli v Italiji in izročili Sloveniji. Na predobravnavni narok so ga pripeljali iz pripora.

Farmacevtka, brezposelna mati dveh mladoletnih otrok, invalidsko upokojeni šofer tovornjaka je le nekaj ljudi, ki so se v zadnjih tednih znašli na koprskem sodišču.

Dobil bi 500 evrov

Po obtožbi se je 47-letni Italijan za prevoz tujcev dogovoril z neznanimi sostorilci, prevzel je skupino tujcev in jih s citroenom jumperjem peljal proti Italiji. V vozilu je bilo enajst tujih državljanov brez dovoljenj za vstop v Slovenijo in Evropsko unijo. Če bi obtoženi uspešno opravil prevoz, bi dobil 500 evrov.

Catanzaro je najprej povedal, da razume obtožbo, a je hitel pojasnjevati, da ni dobil nobenega plačila. "Kriv sem," je nato odgovoril sodniku Mateju Štrosu.

Sodnik ga je vprašal, ali je res vse dobro razumel, saj je v sodnem spisu tudi dokumentacija o tem, da so ga za nekaj dni iz pripora premestili na oddelek forenzične psihiatrije v Mariboru. Catanzaro je povedal, da si je v priporu poskušal vzeti življenje, a je potrdil, da razume očitke iz obtožbe. Zanimalo pa ga je, ali bo dobil kakšen popust pri kazni. "Želim se čim prej vrniti domov, k družini in bolni mami," je dejal.

Pojasnil je, da sta mladoletna otroka v rejništvu, z ženo dobivata socialno pomoč, živita v majhnem najemniškem stanovanju in se s težavo prebijata skozi mesec. "Bil sem obupan, nisem vedel, kaj naj. Iskal sem službo, a je nisem našel," je povedal glede motiva, ki ga je pripeljal do prevoza prebežnikov. Ni pa hotel povedati, kdo so ljudje, ki so mu ponudili posel, saj se boji zase in za družino.

Na vprašanje, zakaj se ni javljal na vabila sodišča, pa je povedal, da ni ničesar dobil in da je njegovo pošto odpirala mama.

Državni tožilec Damir Kusić je sodniku predlagal, da obtoženemu prisodi leto in pol zapora, denarno kazen in mu podaljša pripor. Opozoril je, da naša zakonodaja strogo kaznuje takšna kazniva dejanja, zagroženo je do pet let zapora. Storilci takšnih kaznivih dejanj so praviloma del organizacije, to pa ne postaneš po naključju, je dodal.

"Ni kriminalec, ampak revež"

Odvetnik Ivan Ravbar, ki zagovarja Catanzara, pa je poudaril, da tožilstvo obtoženega obravnava kot najhujšega kriminalca, ki je storil eno najhujših in najbolj zavržnih kaznivih dejanj. "Prav obratno je, gre za reveža," je dodal. Poleg tega je Catanzaro psihični bolnik, invalid. "Dejanje je storil v obupu, da bi priskrbel denar za svoje preživetje in preživetje družine," je dodal odvetnik. Sodniku je predlagal, da obtoženemu prisodi pogojno kazen in manjšo denarno kazen, kot je predlagal tožilec.

Sodnik Štros je nato 47-letnemu Italijanu ob upoštevanju olajševalnih okoliščin prisodil leto zapora ter 200 evrov denarne kazni, zaradi begosumnosti mu je podaljšal tudi pripor. Oprostil pa ga je plačila sodnih stroškov, razen tistih, ki so nastali po njegovi krivdi.