Brez maske

Jelinčič poziral z Vučićem, Hrvati pa so se spomnili, da jih je označil za "goveda"

R.T.
1. 9. 2021, 16.12
Posodobljeno: 2. 9. 2021, 09.39
Deli članek:

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je s predsednikom SNS Zmagom Jelinčičem spregovoril "nekaj besed".

Twitter
Srbski predsednik Aleksandar Vučić in predsednik SNS Zmago Jelinčić.

V izvornem besedilu članka je prišlo do neljube napake, kjer smo priimek Zmaga Jelinčiča zapisali z napačno črko "ć", namesto "č". Za napako se poslancu in bralcem iskreno opravičujemo.

Ob robu Blejskega strateškega foruma je poslanec Državnega zbora in predsednik SNS Zmago Jelinčič stopil do srbskega predsednika Aleksandra Vučića. V zaprtem prostoru sta se pustila fotografirati. Vučić brez maske, Jelinčič pa jo je imel obešeno pod brado. Prvak SNS je fotografijo hitro objavil na Twitterju in dopisal: »Nekaj besed s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem«.

Hrvaški spletni portal Index.si je spomnil, da je »kontroverzni« slovenski politiki leta 2007 kandidiral za predsednika Slovenije. Ne morejo pozabiti, da je takrat na eni od komercialnih radijskih postaj omenil, da »Hrvaška sploh ni obstajala do 2. Svetovne vojne«. V prepoznavno žaljivem tonu je navrgel še, da »je zdaj pravi trenutek, da se Hrvati pogledajo v ogledalo in dojamejo, kakšna goveda so.« 

Jelinčič je na predsedniških volitvah leta 2007 izpadel v prvem krogu. Zaostal je za Mitjem Gasparijem, Danilo Türkom in Lojzetom Peterletom, a dosegel soliden rezultat, zanj je glas oddalo dobrih 19 odstotkov državljanov in državljank. V finalu je Türk ugnal Peterleta.