Dodaten "boost"

V Ljubljani "šmrkajo" kokain z zdravilom proti zajedavcem

M. R.
1. 9. 2021, 14.08
Posodobljeno: 1. 9. 2021, 15.01
Deli članek:

V Ljubljani je bilo zbranih več vzorcev kokaina z visoko vsebnostjo lavamisola, ki se v veterini uporablja za odpravo zajedalcev. Na Vrhniki pa so našli lažna pomirjevala.

Reuters
Kokain in nekatere druge droge, ki pridejo do uporabnika, so zelo redko čiste.

V združenju Drogart opozarjajo, da je bilo v Ljubljani zbranih več vzorcev kokaina z visoko vsebnostjo lavamisola, ki se v veterini uporablja za zdravljenje okužb z zajedalci. Na Vrhniki pa je bila zaznana lažna xanax tabletka s snovjo, ki lahko povzroči zastoj dihanja.

Rezultati analize, narejene v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano, so pokazali, da bela tabletka pravokotne oblike z zarezami ter z napisom xanax na eni strani in z oznako »2« na drugi strani namesto alprazolama vsebuje nevarno snov klonazolam. Tabletka je bila kot rečeno kupljena na Vrhniki. Alprazolam je pomirjevalo, ki ga v lekarni dobite na recept pod imenom xanax. Ta je sicer priljubljen med številnimi rekreativnimi uživalci drog, predvsem pa med težkimi narkomani.

Drogart
Lažna tabletka pomirjevala xanax, zanana na Vrhniki.

Lažna tabletka pa je namesto alprazolama vsebovala klonazolam, ki ima precej močnejši učinek, podoben učinkom zelo močnih opioidov, saj lahko med drugimi povzroči upočasnjeno dihanje ali celo zastoj dihanja, opozarjajo v združenju DrogArt. Drugi negativni stranski učinki so še: izguba ravnotežja, upočasnjeno odzivanje, utrujenost, zaspanost, otopelost, nerazločen govor, slabost, omotica, bruhanje, izguba spomina, zmedenost ... Pri oralnem zaužitju klonazolam začne učinkovati v roku pol ure, učinki pa lahko trajajo tudi do 10 ur.

Nevarno vzburjenje za telo in duha
V Ljubljani pa je bilo ponovno zaznanih več vzorcev kokaina, ki so vsebovali do 25 odstotkov levamisola, kar je precej višje od običajnih vrednosti (te se navadno gibljejo med 5 in 10 odstotki). Levamisol je sicer zdravilo, ki se uporablja v veterini za zdravljenje okužb z zajedavci, v kombinaciji s kokainom pa naj bi dodal dodaten »boost«. Kokain in nekatere druge droge, ki pridejo do uporabnika, so namreč zelo redko čiste. Navadno jim preprodajalci dodajajo različne primesi, lahko gre samo za polnila, kot sta mleko v prahu ali puder, ali pa različne aktivne snovi, kot je levamisol, ki dopolnijo učinek primarne droge.

Profimedia
Uporabnica kokaina. Fotografija je simbolična.

»V nekaterih pogledih je levamisol podoben nikotinu, saj se veže na specifične receptorje za nevrotransmiter acetilholin in s tem vzburi živčne celice. Podobno deluje tudi proti zajedavcem. Pri njih se osredotoči na živčne celice, ki nadzorujejo delovanje mišic. Levamisol pri zajedavcih povzroči mišične krče in jih paralizira,« pojasnjujejo v združenju DrogArt. In ker tudi kokain deluje stimulativno na telo, bi lahko substanci v kombinaciji povzročili dodatno vzburjenje telesa. Ta učinek naj bi večinoma deloval na periferni živčni sistem, vendar znanstveniki menijo, da deluje tudi na možgane in s tem poveča prijetna občutja ob uporabi kokaina.

Redna zloraba resna grožnja imunskemu sistemu
Zelo verjetno je tudi, da levamisol v možganih povzroči povečano izločanje glutamata, nevrotransmiterja, ki deluje spodbujevalno na nevrone. Skratka: kombinacija kokaina in levamisola povzroči ojačane občutke same droge. Seveda pa ni vse tako enoznačno in super, kot zveni na prvi pogled, opozarjajo v združenju DrogArt. Tovrstne mešanice prinašajo s seboj cel kup tveganj. Kokain že sam po sebi predstavlja nevarnost za srce, v kombinaciji z levamisolom pa se tveganje za odpoved srca še poveča. Ob redni uporabi in večjih dozah lahko levamisol povzroči tudi odpoved imunskega sistema.