Potrjena okužba

Kamniški šolarji na prvi šolski dan naravnost v karanteno

S.R./STA
1. 9. 2021, 16.11
Posodobljeno: 1. 9. 2021, 16.21
Deli članek:

Ravnatelj osnovne šole starše poziva, naj k pouku pošiljajo samo zdrave otroke.

Bobo
Fotografija je simbolična.

En oddelek na osnovni šoli Stranje pri Kamniku je zaradi okužbe ene od učenk že prvi dan pouka pristal v karanteni. Po poročanju portala 24ur je zjutraj k pouku prišla učenka tretje triade, posledično je karantena doletela celoten oddelek. Oglasil se je tudi ravnatelj šole Boris Jemec, ki je starše pozval, naj k pouku pošiljajo samo zdrave otroke, ob najmanjšem sumu bolezni pa naj otroka obdržijo doma v izolaciji, enako pa velja tudi za zaposlene v izobraževalnem sistemu.

Novi pozivi

Ob novem šolskem in študijskem letu sicer NIJZ, dijakom, študentom in zaposlenim v vzgoji in izobraževanju, pa tudi tistim najmlajšim, ki bodo v prihodnjih dneh prestopili vrata vrtcev, želi v prvi vrsti zdravo, varno in uspešno leto.

Ob začetku šolskega leta so k spoštovanju zaščitnih ukrepov in cepljenju proti covidu-19 znova pozvali tudi na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), kjer so prepričani, da bodo ob upoštevanju strokovnih priporočil in samozaščitnih ukrepov z ustvarjanjem varnega okolja v vzgojno-izobraževalnih zavodih omogočili odprto družbo. Zato je po njihovih navedbah v vzgojno-izobraževalnih zavodih nujno zagotavljati varno okolje z vzpostavljanjem in ohranjanjem mehurčkov ter samotestiranjem.

"To je pomemben način za preprečevanje širjenja okužb pri osebah, ki ne kažejo znakov okužbe z novim koronavirusom ali obolelosti s covidom-19," so pojasnili ter spomnili, da bomo k delujočemu vzgojno-izobraževalnemu procesu pomembno prispevali tudi z dvigom precepljenosti v celotni družbi.

Epidemiologe po navedbah NIJZ vodi želja omogočiti in ohraniti izobraževanje v vzgojno-izobraževalnih zavodih. Zato epidemiologi skupaj z ostalimi strokovnjaki s področja javnega zdravja usmerjajo vse napore v preprečevanje širjenja okužb v teh zavodih. Ovire, ki virusu lahko preprečijo širjenje, so maske, vzdrževanje razdalje, zračenje, testiranje, higiena rok, izolacija in karantena ter cepljenje, so pojasnili na NIJZ. "Ne smemo misliti le nase, vsak mora prispevati svoj delež. Le tako bodo vzgojno-izobraževalni zavodi normalno delovali in vzgajali otroke, ki bodo v prihodnosti imeli čut za sočloveka," so še sporočili.