Ostaja tretji

Pred Rogličem trenutek resnice

S.R./STA
31. 8. 2021, 18.14
Posodobljeno: 31. 8. 2021, 19.51
Deli članek:

Današnja etapa dirke po Španiji pričakovano ni prinesla večjih pretresov. Šestnajsto etapo je dobil Nizozemec Fabio Jakobsen, Primož Roglič pa v skupnem seštevku ostaja na tretjem mestu.

Profimedia
Primož Roglič

Večina kolesarjev je še zadnjič pred zaključkom dirke konec tedna pedala vrtela v glavnini in skozi cilj prišli v strnjeni skupini. Fabio Jakobsen, član ekipe Deceuninck - Quick Step, je zabeležil tretjo etapno zmago na Vuelti in tako obeležil svoj 25. rojstni dan. Slavil je v sprintu po 180 kilometrih od Lareda do Santa Cruz de Bezane pri Santanderju. Drugi je bil Belgijec Jordi Meeus (Bora Hansgrohe), tretji pa Italijan Matteo Trentin (UAE-Team Emirates).

Jan Tratnik (Bahrain Victorius) se je skozi cilj pripeljal kot 19., Primož Roglič (Jumbo Visma) je bil 39., Luka Mezgec (Team BikeExchange) 96., Jan Polanc (UAE-Team Emirates) pa 120.

V skupni razvrstitvi ima Norvežan Odd Christian Eiking (Intermarche-Wanty-Gobert) 54 sekund prednosti pred Francozom Guillaumom Martinom (Cofidis) in minuto ter 36 sekund pred Rogličem. Odločitev o skupnem zmagovalcu dirke - branilec zadnjih dveh naslovov je olimpijski prvak v kronometru iz Kisovca pri Zagorju ob Savi - bo padla v zadnjih petih etapah na severu Španije.

Etape resnice

V sredo kolesarje čakajo trije izjemni vzponi. Najprej Alto de Hortiguera (5,3 km s povprečnim naklonom 4,7%), nato Collada Llomena (7,6 km s povprečjem 9,3% in odseki s 14% naklonom), za konec pa še 12,5 kilometrski vzpon na Lagos de Covadonga, ki vključuje dele z 18% naklonom.

V četrtek sledi kraljevska etapa z novimi tremi vzponi in zaključkom na Alto D'El Gamoniteiru, ki so ga organizatorji poimenovali dragulj 76. dirke po Španiji. Gre za 15 kilometrski vzpon s povprečnim desetodstotnim naklonom in to potem, ko bodo kolesarji že prečkali San Lorenzo (9,9 km, 8,6%), La Cobertoria (7,9 km, 8,6%) in El Cordal (12,2 km, 3,8%).

Dirka po Španiji se bo končala v nedeljo - pred tem udeležence čakata še dve relativno gorski etapi, a manj zahtevni kot prejšnji dve - s 33,7 kilometrov dolgim kronometrom. Prva polovica je stalni vzpon, sledi nekaj kilometrov spusta, nato pa tehnično izpeljan zaključek z naklonom, ki bi moral ustrezati slovenskemu zvezdniku in prvemu favoritu zadnjega tedna.