Sindikat kmetov

Kmetje nezadovoljni nad vdori na kmetije

Senka Dreu / Štajerski tednik
31. 8. 2021, 17.36
Posodobljeno: 31. 8. 2021, 17.40
Deli članek:

V Sindikatu kmetov Slovenije se jezijo nad nepooblaščenimi vdori posameznikov na kmetije in od pristojnih zahtevajo, da ustrezno ukrepajo.

Facebook - zajem zaslonske slike
Vdor veganskih aktivistov na kmetijo.

Anton Medved, prvi mož kmečkega sindikata, opozarja, da »ne gre samo za primer Ljutomerčan, ki je v javnosti vzbudil največ pozornosti, aktivisti se prosto sprehajajo tudi po drugih kmetijah. Samo letos so nedovoljeno vstopili v hleve piščančje farme na Dolenjskem, pojavili so se še na eni prašičji farmi v Prekmurju, vendar lastniki ne želijo povedati, kje natančno, saj se ne upajo izpostaviti, ker se ne čutijo dovolj zaščitene.«

Spomnimo na prvi podoben odmevni primer izpred skoraj dveh let, ko so veganski borci za pravice živali tik pred božičem pripravili prvi slovenski shod mednarodne skupine Meat The Victims in zasedli naključno izbrani hlev na zasebni kmetiji v Šiški. Sedeli so med kravami in peli pesmi, lastnika kmetije pa niso spustili v hlev, dokler ni prišla policija z novinarji.

Bobo
Predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved.

Tveganje za prenos bolezni in okužb

Na družbenih omrežjih se je pred kratkim pojavil posnetek skrivnega nočnega obiska na piščančji farmi, na katerem je mogoče videti dva aktivista, ki med množico piščancev izbereta štiri in jih odneseta na svobodo. Kmetje so zaskrbljeni, saj v bližini svojih hlevov, piščančjih, prašičjih ali govejih, vse pogosteje opažajo prisotnost neznancev. Medved meni, da gre za organizirano skupino, ki poskuša vreči slabo luč na rejce. »Poleg tega, da gre za kaznivo dejanje, kar nedovoljen vstop na tujo posest vsekakor je, največjo težavo takega početja predstavlja kršenje vseh zapovedanih biovarstvenih ukrepov. S tem se namreč močno poveča tveganje za prenos bolezni in okužb, kot sta denimo afriška prašičja kuga in ptičja gripa, ki nam lahko povzročita ogromno gospodarsko škodo. Da sploh ne govorim o motnji delovnega procesa in povzročanju nemira na družinski kmetiji, tako ljudem kot živalim. Slednje so vajene gospodarja, tuji ljudje v hlevu jih močno vznemirjajo.«

V sindikatu zato od pristojnih državnih organov zahtevajo, da zaščitijo kmete v primeru takšnih vdorov. »Že tako smo pod stalnim veterinarskim nadzorom, zato si ne želimo še novih obremenitev z dodatnimi nepotrebnimi nadzori.«

Facebook - zajem zaslonske slike
Prvi odmevni primer vdora na kmetijo pri nas seže v predbožični čas leta 2019, ko so veganski borci za pravice živali zasedli enega od ljubljanskih hlevov.

Primeri vdorov na kmetije bodo predani policiji

Na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so z dogajanjem seznanjeni. Vse primere vdorov na kmetije so predali policiji, več pa ni v njihovi pristojnosti, pravijo, ob tem dodajajo, da med biovarstvene ukrepe spada tudi omejitev dostopa na dvorišče, ki je v primarni domeni rejcev.

»V preteklosti kmetje nismo imeli izkušenj s takšnimi vdori, lahko smo nemoteno delali in večina nas kmetij tudi nima ograjenih. Ker kmetje živimo od svojih živali, sem prepričan, da temu ustrezno tudi skrbimo zanje, saj nam samo zadovoljne omogočijo zaslužek. Seveda so tudi v kmetijstvu, tako kot v vsaki drug panogi, s politiko na čelu, jastrebi. V vsakem dobrem je vedno nekaj slabega in obratno. Je pa res tudi nekaj drugega: o zagovornikih pravic živali ne beremo več le iz tujine, zdaj so med nami, to je dejstvo. Nobenega smisla ni, da smo na bojni nogi: prav je, da se med njimi in nami kmeti vzpostavita neki odnos in kulturna komunikacija, vse za dobrobit živali,« zaključi Medved.