Precepljenost

Von der Leynova se je pohvalila, v EU dosegli cilj, a Slovenija caplja daleč zadaj ...

S.R.
31. 8. 2021, 16.18
Posodobljeno: 31. 8. 2021, 16.18
Deli članek:

V Evropski komisiji so danes naznanili, da je Evropska Unija dosegla cilj 70-odstotne precepljenosti proti covidu-19 med odraslimi, ki so si ga zadali na začetku leta.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V Evropski uniji se je kampanja cepljenja v primerjavi z Izraelom, ki je imel z ameriškim farmacevtskim velikanom Pfizer sklenjen poseben dogovor, ZDA in Združenim kraljestvom začela z razmeroma počasnim tempom, a se je hitrost cepljenja nato v pomladnih mesecih močno povečala. Ne sicer povsod, saj so nekatere države, vključno s Slovenijo, še daleč od zastavljenega cilja.

»V EU je polno cepljenih 70 odraslih prebivalcev. Ljudem bi se rada zahvalila, da so omogočili dosego tega velikega cilja,« je na Twitterju zapisala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. V Evropski uniji je tako s cepivi podjetij Pfizer/BionTech, AstraZeneca, Moderna ali Johnson & Johnson polno cepljenih najmanj 255 prebivalcev, a razlike med posameznimi državami so ogromne.

Tako so po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) na Malti polno cepili že več kot 90 odstotkov odraslih. Na Irskem in Portugalskem je cepljenih več kot 80 odstotkov odraslih, 70 odstotkov je presegla Francija. Na repu seznama o precepljenosti sedita Romunija s približno 30 odstotki in Bolgarija, kjer je polno cepljena zgolj petina odraslega prebivalstva. Slovenija je z nekaj več kot 50-odstotno precepljenostjo odraslega prebivalstva v družbi Hrvaške, Latvije in Slovaške. Po današnjih podatkih slovenske vlade smo pri nas uspeli cepiti 51 odstotkov odraslih. »Moramo storiti še več! Cepiti se mora več Evropejcev. Pri cepljenju moramo pomagati tudi preostalemu svetu,« je še zapisala von der Leynova.

Slovenski minister za zdravje Janez Poklukar je sicer danes dejal, da v Sloveniji še vedno ostaja cilj 70-odstotne precepljenosti, ki bi ga morali za uspešen spopad z epidemijo doseči septembra ali oktobra. Cilj se glede na nasprotovanje cepljenju pri nas zdi nedosegljiv.

ourworldindata.org
Število uporabljenih odmerkov cepiva v državah članicah glede na število prebivalstva.