Več deset družin

Hude obtožbe zoper hrvaško policijo glede ravnanja na meji: prisilno vračanje, nasilje, kraje ...

S.R.
31. 8. 2021, 19.09
Posodobljeno: 31. 8. 2021, 21.29
Deli članek:

Danski svet za begunce je v avgustu dokumentiral 60 primerov prisilnih vračanj (pushback) afganistanskih migrantov, ki naj bi jih zagrešila hrvaška policija.

Reuters
Migranti, ki se iz Velike Kladuše v Bosni in Hrecegovini poskušajo prebiti na Hrvaško.

Hrvaški policisti naj bi nazaj v Bosno in Hercegovino prisilno vrnili več deset afganistanskih družin, ki so pred Talibani zbežale iz strahu pred maščevanjem, poroča britanski Guardian, ki je zbral pričevanja afganistanskih prosilcev za azil in se dokopal tudi do poročila danskega sveta za begunce (DRC). Vseh 60 primerov tako imenovanega »pushbacka« oziroma prisilne vrnitve Afganistancev, ki so želeli doseči Evropsko unijo in ki so jih dokumentirali pri DRC, naj bi se zgodilo med 16. in 29. avgustom, kar pomeni, da se je to dogajalo po tem, ko so Talibani že prevzeli nadzor nad vlado in državo ter so si zavezniki, na čelu z Združenimi državami, Združenim kraljestvom, Italijo in Španijo, že prizadevali za zagotovitev varne poti iz države vsem afganistanskim beguncem.

Reuters
Migranti, ki se iz Velike Kladuše v Bosni in Hrecegovini poskušajo prebiti na Hrvaško.

Prisilno vračanje migrantov sicer pomeni kršitev Splošne deklaracije o človekovih pravicah, ženevskih konvencij in zakonodaje EU, saj omejevanje pravice posameznika, da zaprosi za azil, pomeni kršenje človekovih pravic. Hkrati žrtve poročajo o brutalnem, nasilnem in ponižujočem ravnanju hrvaške policije, ki naj bi med prisilnim vračanjem tudi uničevala njihovo osebno lastnino ter jim kradla telefone in denar. Pri kar polovici žrtev naj bi šlo za mladoletne osebe.

Hrvaške oblasti se sicer s tovrstnimi obtožbami ne srečujejo prvič. Človekoljubne organizacije o tem poročajo že več let, Evropska komisija pa je Hrvaško že večkrat pozvala, naj ravnanje policije razišče, se na obtožbe odzove in jih pojasni. Hrvaško ministrstvo za notranje zadeve je kakršne koli kršitve vselej zanikalo.