Slovenija

Dijaki in študenti s subvencionirano vozovnico odslej brez omejitev na vseh relacijah

S.R.
24. 8. 2021, 11.04
Posodobljeno: 24. 8. 2021, 11.49
Deli članek:

V teh dneh se začenja prodaja enotnih subvencioniranih vozovnic integriranega javnega potniškega prometa, s katerimi je študentom, dijakom in udeležencem izobraževanja odraslih omogočen dostopnejši javni prevoz do izobraževalnega zavoda.

Bobo
Fotografija je simbolična.

S 1. septembrom se namreč na podlagi Zakona o prevozih v cestnem prometu sistem subvencioniranih vozovnic bistveno spreminja, ministrstvo pa želi s spremembami dodatno spodbuditi uporabo javnega prevoza.

Vrtovec je še pojasnil, da je ministrstvo uvedlo tudi zelo ugodne vozovnice za družine in za potovanja v dela prostih dneh, s čimer se zlasti družinam omogoča potovanje na izlete in počitnice. Ministrstvo za infrastrukturo je te vozovnice uvedlo za spodbujanje uporabe javnega prevoza potnikov in omilitev posledic COVID-19.

Novosti je na današnji novinarski konferenci na kratko pojasnil minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, ki je dejal, da upravičencem za nespremenjeno ceno ponujajo »bistveno večje ugodnosti.« Hkrati se bo celoten sistem vozovnic, vključno s postopkom za nakup, poenostavil. Tako bodo upravičencem do subvencioniranih vozovnic na voljo mesečne ali letne vozovnice Slovenija, ki jim bodo kot doslej omogočala potovanja od doma do šole, pri čemer bodo lahko brez omejitev potovali na vseh relacijah medkrajevnega javnega prevoza. Vozovnica torej ne bo več relacijska, temveč bo veljala za linije na območju celotne države, tako bo potovanje mogoče tudi v primerih, ko ima izobraževalni zavod programe na različnih lokacijah, na prakso, ki je pogosto v drugem kraju, kot je šola, pa tudi na vse interesne dejavnosti v prostem času.

»Poenostavitev in pocenitev vozovnic bo koristila zlasti tistim, ki so zaradi različnih vzrokov imeli pravico do več vozovnic, ker so bivali na več naslovih, se izobraževali hkrati na dveh univerzah in podobno. Poenostavil se bo tudi nakup vozovnic, ker ne bo več treba izbirati vstopne in izstopne postaje. Tistim, ki bi se med šolskim letom preselili ali zamenjali izobraževalni zavod, ali pa bi želeli spremeniti potek voženj in dodati novo postajališče, ne bo treba spreminjati vozovnice,« je dejal minister Vrtovec.

Cena sicer tudi za novo subvencionirano vozovnico ostaja enaka. Upravičenec bo moral za mesečno vozovnico izkašljati 25, za letno pa 200 evrov. V primeru registriranih športnikov je cena 20 za mesečno oziroma 160 evrov za letno vozovnico. Letna vozovnica bo veljala 12 mesecev in ne zgolj v obdobju šolskega leta.