Slovenija in sosednje države

Vsi si želijo pouk v šolah: za necepljene obvezno testiranje, za kršitelje tudi sankcije?

G.G.
24. 8. 2021, 11.30
Posodobljeno: 24. 8. 2021, 11.47
Deli članek:

Če ne bi bilo koronavirusa, se ne bi spraševali, na kakšen način se bo septembra začel pouk.

Reuters
V večini nemških dežel se je že začel pouk. V razredih izvajajo testiranje otrok.

Po izkušnji s šolanjem na daljavo si večina evropskih držav prizadeva, da bi se septembra učenci v osnovnih in srednjih šolah usedli v šolske klopi.

V Sloveniji ministrstvo za šolstvo načrtuje, da bo šolanje čim dlje potekalo po modelu B. To pomeni, da bo šolanje potekalo v izobraževalnih ustanovah, ob upoštevanju nošenja mask, varnostne razdalje in prezračevanja prostorov. Trenutno velja, da se tisti, ki ne izpolnjuje pogoja PCT in vstopa v šolski prostor, enkrat tedensko testira. Tako bo po oceni državnega sekretarja na ministrstvu za izobraževanjeDamirja Orehovca verjetno veljajo še naslednji teden, za naprej pa bodo še dodatno obvestili, kako in kaj. Velika verjetnost je, da se bo prešlo na samotestiranje, je dejal Orehovec. PCT pogoj torej še ni povsem dorečen. Po manjši zmedi je vlada v ponedeljek umaknila zahtevo za izpolnjevanje pogoja PCT za tiste, ki pripeljejo otroke v vrtec oziroma prve tri razrede osnovne šole. Predsednik Združenja ravnateljev Gregor Pečan pa je izpostavil, da jih najbolj moti, ker vlada še ni določila pravne podlage. Konkretno, kaj naj storijo, če kdo od zaposlenih ne upošteva kriterija PCT, in na kateri zakon oziroma člen zakona naj se sklicujejo ob morebitnem sankcioniranju.

Hrvaška

Tudi na Hrvaškem še ni povsem jasno, kako bo potekal pouk, ki se bo začel 6. septembra. Glavni cilj je določen, vrnitev vseh učencev v šole. Po poročanju Jutarnjega lista v nižjih razredih osnovne šole ne bi bilo treba nositi mask med poukom, v nekaterih višjih razredih bodo obvezne, nujne pa bodo na šolskih hodnikih. Pouk na daljavo bo prišel v poštev izjemoma, za posamezne razrede in šole, če bodo tako narekovale lokalne epidemiološke razmere. Na Hrvaškem je sicer cepljenih malo več kot polovica zaposlenih v osnovnih in srednjih šolah.

Nemčija

V Avstriji in Nemčiji imajo višji odstotek cepljenih v vzgoji in izobraževanju. V obeh državah najavljajo, da šol ne bodo več zapirali. V večini nemških zveznih dežel se je pouk že začel, testiranja za otroke in učitelje potekajo dva do trikrat tedensko, obvezne so maske, ki pa bodo lahko padle, če ne bo veliko okužb.

Avstrija

Naši severni sosedje bodo imeli v prvih dveh tednih strožji režim. Šolarji in učitelji se bodo morali testirati trikrat tedensko, tudi tisti, ki so polno cepljeni. V ponedeljek bodo opravili hitri antigenski test, v torek pa PCR test. V četrtek, 72 ur po PCR testu, bodo še enkrat opravili hitri test. Po prvi, "varnostni" fazi se bo razlikovalo med cepljenimi in necepljenimi. Cepljenim se ne bo treba več testirati, medtem ko se bodo morali ostali testirati od dva do trikrat na teden.

Italija

Na zahodu bodo očitno najbolj strogi. "Kar se tiče osebja in učiteljev, imamo jasna pravila. Vsakdo, ki bo imel zeleno covidno potrdil (pogoj PCT), bo septembra ob začetku šole lahko prisoten, medtem ko bo vsakdo, ki ga ne bo imel, suspendiran," je nedavno požugal italijanski minister za izobraževanje Patrizio Bianchi. Otroci, starejši od šest let, bodo morali v šolah nositi maske.