v avstraliji

Ker naj bi želeli preprečiti širjenje koronavirusa, so usmrtili več psov iz zavetišča

R.T.
24. 8. 2021, 11.43
Posodobljeno: 24. 8. 2021, 14.05
Deli članek:

Evtanazirali so tudi pasje mladiče.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Lokalna vlada je v ruralni Avstraliji odredila usmrtitev psov iz zavetišča. Razlog? Domnevno preprečevanje širjenja novega koronavirusa. 

Svet Bourke Shira oziroma lokalna vlada v odročnem severozahodnem delu zvezne države Novi Južni Wales je evtanazijo kosmatincev odredila, "da bi  pred koronavirusom zaščitila svoje zaposlene in skupnost, vključno z ranljivimi aboridžinskimi populacijami", so navedli. Pse iz zavetišč v oddaljenih skupnosti namreč pogostjo selijo v bolj naseljene. Toda s ponovnim pojavom koronavirusa v Avstraliji je zaradi interakcij med podeželskimi in mestnimi skupnostmi vzniknil strah pred širjenjem okužbe. Te bojazni so še posebej izražene v domorodnih skupnostih, kjer imajo prebivalci več kroničnih zdravstvenih težav in kjer je zdravstvo bolj okrnjeno kot v mestnih središčih.

Oblasti sedaj preiskujejo, ali so s postopkom evtanazije psov kršili zakone o zaščiti živali. Ko je stekla likvidacija, je bilo v zavetišču pet psov, eden od teh pa je imel deset mladičkov.

Vodja regionalne organizacije Animal Liberation Lisa Ryan, je pozvala k nujni preiskavi. "Globoko smo vznemirjeni in popolnoma zgroženi nad tem nesmiselnim pobojem psov in popolnoma zavračamo nesprejemljive utemeljitve sveta, da so ti poboji del načrta za zajezitev širjenja covida-19," je dejala.