Slovenija

Nekdanja svetnica v VDC Kranj direktorico poziva, naj premisli, ali bo spet kandidirala

Luka Tetičkovič
23. 8. 2021, 18.30
Posodobljeno: 23. 8. 2021, 19.30
Deli članek:

Mirjana Česen, direktorica Varstveno-delovnega centra (VDC) Kranj, se je odzvala na očitke, o katerih smo poročali: glede napada na spolno nedotakljivost ene od uporabnic VDC in glede razdelitve koronskih dodatkov.

lt
Mirjana Česen, direktorica VDC Kranj.

»Ker je bila izražena skrb svojcev uporabnice, da je prišlo do kršitve spolne nedotakljivosti, sta ustrezne postopke poleg našega zavoda opravili tudi policija in socialna inšpekcija v okviru Inšpektorata RS za delo. Z obema smo dejavno sodelovali,« je v dopisu, objavljenem na spletni strani VDC Kranj, pojasnila Mirjana Česen, ki se sklicuje na to, da inšpekcija ni ugotovila kršitev, zato meni, da so očitki svojcev neutemeljeni.

Zadevo so sicer do konca pripeljali kriminalisti in jo predali Okrožnemu sodišču v Kranju. Česnova je v pogovoru z nami potrdila, da je o tem že govorila z odvetnikom, ki zastopa osumljenega.

Nekdanja nadzornica: Česnova ni kos preizkusom

Za Novice Svet24 je spregovorila tudi Branka Perne, ki je bila članica sveta zavoda VDC Kranj dva mandata, efektivno je torej nadzorovala delo direktorja VDC Kranj. Pernetova je tudi podpredsednica zveze Sožitje, ki združuje interese društev, namenjenih pomoči osebam z motnjami v duševnem razvoju. Njeni očitki na račun Česnove niso laskavi.

Med prvim mandatom, ko je zavod vodila še predhodnica Česnove, so zadeve še potekale konstruktivno in po pravilih, pravi Pernetova, v drugem mandatu, ko je vodstvo prevzela Česnova, pa so malce ušle iz rok. Gradivo ni ustrezalo vsebinskim usmeritvam zavoda in nekaterih situacij, ki so jih zaznali v širši skupnosti, niso razčistili, pojasnjuje. »Prva takšna preizkušnja je bila v času gospodarske krize 2009, druga je bila situacija s covidom. Med epidemijo covida so zavode zaprli, uporabnike so poslali k družinam, potem pa naj se znajdemo po svoje,« je kritična Pernetova.

Za enolično delo prejemajo po 7 evrov mesečno

Profimedia
Branka Perne je Česnovo pozvala k premisleku o ponovni kandidaturi.

Česnova je nadalje zapisala, da zapisi v medijih ne razumejo vloge dela v življenju uporabnikov VDC Kranj, kjer je delo namenjeno normalizaciji njihovega življenja. Pernetova, katere sin je prav tako uporabnik VDC Kranj, se s tem ne strinja povsem, saj da uporabnikom v zavodu ne ponujajo dejavnosti, ki bi jih opolnomočile. »Moj sin zlaga rokavice in dobi sedem evrov na mesec. Če je to pošteno, ne vem. Glede tega obstaja pravilnik, s čimer se povsem strinjam, vendar mu ne ponudijo drugih dejavnosti, za katere je moj sin več kot sposoben,« jasno pove. 

»Vse je birokratsko, neživljenjsko,« trdi Pernetova, ki je zagovarjala prehod na socialno podjetništvo, a je Česnova to zavračala, saj da ima za to premalo kadra, »ko pa sem dovolj zasitnarila in povedala izkušnje od drugod, so se na vrat na nos povezali s kranjsko komunalo, da so uporabniki na pokopališču na hitro pulili plevel.«

Zastrašuje zaposlene

Kadar najema nove zaposlene, so to večinoma pisarniški delavci, in ne zaposleni, ki bi delali z uporabniki. Pernetova pogreša predvsem psihologa in fizioterapevta, saj se uporabniki starajo. Česnovi očita, da zaposluje klientelistično in po osebnih zvezah, kar za zavod ni dobro.

Po trditvah Pernetove so zaposleni v VDC Kranj tudi zastraševani, pogoste so premestitve v druge enote, ki so razpršene po južni Gorenjski. Končno ceno tega plačajo tudi uporabniki, ki se nimajo priložnosti navezati na svojega delovnega inštruktorja in z njim vzpostaviti odnosa zaupanja. Podobno so nam povedali nekdanji zaposleni v VDC Kranj.

Pernetova zaradi navedenega Česnovo poziva k premisleku in samokritičnosti, ko se bo odločala, ali bo kandidirala za še en mandat na mestu direktorice VDC Kranj. Kot smo poročali, je Česnova v pogovoru z nami sama poudarila, da namerava še enkrat kandidirati, v svojem dopisu pa je članke v tem časopisu in tedniku Reporter označila za plačane. »Z obžalovanjem jemljemo na znanje informacijo o tem, da je takšna praksa v določenih medijih prisotna,« je zapisala.

lt
Prostore VDC Kranj so obiskali kriminalisti, ki so preiskovali sum spolne zlorabe.