ali so bili uporabniki puščeni brez nadzora?

Sta bila par ali se je nadlegovanje zaključilo z zavržnim dejanjem?

Luka Tetičkovič
7. 8. 2021, 18.02
Deli članek:

Kriminalisti so v prostorih VDC Kranj preiskovali dejanje, ki ga trenutno obravnava okrožno sodišče v Kranju, smo izvedeli od matere domnevne žrtve. Kaj se je dogajalo v prostorih institucionalnega varstva in ali so bili uporabniki puščeni brez nadzora? Zakaj odgovorni glede tega niso obvestili staršev, ki so morali o domnevno kaznivem dejanju posumiti sami?

lt
Prostore VDC Kranj so obiskali kriminalisti, ki so preiskovali sum spolne zlorabe.

Ko smo se odpravljali v Varstveno delovni center (VDC) Kranj smo tja šli z dolgim seznamom obtožb na račun direktorice Mirjane Česen. Nihče od staršev in nekdanjih zaposlenih, s katerimi smo govorili, se ni želel izpostavljati z imenom. Direktorica ima dolge lovke in veze v cehovskih združenjih, so nam dejali. In pripravljena naj bi jih bila uporabiti.

Malce plašno nas je sprejela prijazna gospa, ki so se je varovanci v bivalni enoti Varstveno delovnega centra iskreno razveseljevali. VDC-ji so namenjeni osebam z zmerno, težjo in težko motnjo v duševnem in telesnem razvoju. V njih se izvajajo prilagojene oblike dela pod posebnimi pogoji, ki so namenjene osebam, nezmožnim za samostojno življenje in delo ter potrebujejo pomoč pri oskrbi, se glasi uradna razlaga na spletni strani ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Zakaj bi se starši morali bati posledic, če javno spregovorijo glede svojih pomislekov o načinu, na katerega Česnova vodi institucijo, ki so ji zaupali svoje odrasle otroke? »Ne vem,« odgovarja. V vseh teh letih, odkar vodi VDC Kranj, ni prejela nobene pritožbe. »Poti pritožbe vsi poznajo.« Dejstvo, da so takšne informacije našle pot do medijev, jo preseneča, saj vsi vprašalniki kažejo na visoko stopnjo zadovoljstva.

»Je pa res, da se te stvari redno pojavljajo; ko se izteka mandat, pred dopustom in pred novoletnimi prazniki,« kar Česnova pripisuje temu, da se to pojavlja z namenom komu pokvariti vzdušje pred temi mejniki. Česnova opravlja tudi funkciji predsednice Skupnosti varstveno delovnih centrov Slovenije in predsednice upravnega odbora Socialne zbornice Slovenije.

Težko bi sodili, da so bili interesi staršev, s katerimi smo govorili, takšni. Prej je šlo za globoko prizadete ljudi, ki so se ujeli v zmoti, da so svoje otroke s posebnimi potrebami zaupali instituciji, ki zanje skrbi z empatijo, v okolju, kjer stroka bdi nad odnosi, ki se pletejo med varovanci.

lt
Mirjana Česen, direktorica VDC Kranj.

Kriminalisti so preiskovali kaznivo dejanje spolne zlorabe

Mediji nismo bili prva od zunanjih institucij, ki je obiskala prostore VDC Kranj. Triindvajsetega septembra 2019 so jih obiskali kriminalisti policijske postaje Kranj, ki so preiskovali kaznivo dejanje spolne zlorabe slabotne osebe. O tem smo se lahko prepričali iz policijskega zapisnika, ki nam ga je pokazala mati odraslega dekleta z motnjo v razvoju. Policijska uprava Kranj nam zaradi varovanja osebnih podatkov tega ni mogla potrditi, so pa poudarili, da preiskujejo vsako kaznivo dejanje.

Vidno prizadeta mati nam je pojasnila, da je njen otrok, ki večino časa preživi na invalidskem vozičku, v VDC Kranj delovne dni preživljal približno sedem let in si v tem času spletel prijateljske in prisrčne odnose z mnogimi drugimi varovanci. Nekaj pa se je začelo spreminjati v obdobju med leti 2016 in 2019, ko se je dekle začelo očitno zapirati vase in si samozadajati poškodbe. »Grozi mi,« je doma dejala v pojasnilo, zakaj se noče vračati v prostore VDC, »teži mi.«

Problematičen je bil odnos s starejšim uporabnikom, čigar imena tukaj ne omenjamo. Enemu od zaposlenih v VDC Kranj je dekle v septembru 2019 omenilo, da jo starejši uporabnik otipava. Ta naj bi uporabnika okaral, a staršev o dogajanju ni obvestil. Dekle, ki ni našlo pomoči v stroki, se je zaupalo v družinskem krogu.

lt
Prostori bivalne enote VDC Kranj.

Starši so morali sami ugotoviti, da je nekaj močno narobe

»O dogajanju nas sploh niso obvestili, mi smo morali zahtevati sestanek,« nam je dejala mati, ki na sestanku ni bila zadovoljivo obveščena, a je iz njega odšla z mračno slutnjo. Dekle se je nato le zaupalo svoji sestri. Po pogovoru so dekle odpeljali h ginekologu, ki je po pregledu po uradni dolžnosti obvestil policiste.

Sta bila par ali je bilo dekle spolno nadlegovano?

»O tem dogodku mi nismo ničesar vedeli, uporabnica tega ni nikoli omenila, niti ni bila kakšen dan izrazito vznemirjena,« Česnova odgovarja na očitke, zakaj je na kaznivo dejanje posumil ginekolog in zakaj o tem uradnih organov niso obvestili že sami.

»Gre za dva odrasla uporabnika. Imamo obsežno dokumentacijo o spremljanju obeh uporabnikov, ki sta bila v preteklosti par. Ves čas smo ju spremljali, v zvezi s tem smo imeli tudi izredni inšpekcijski nadzor, ki je ugotovil, da ni razlogov za pritožbo,« na očitke odgovarja Česnova, ki ob tem priznava, da uporabnikov med obiskom sanitarij ne nadzorujejo. Prav tam, v sanitarnih prostorih VDC Kranj, naj bi se zgodilo kaznivo dejanje.

»Starši se s to zvezo niso strinjali, saj je uporabnik kar nekaj let starejši,« se je jasno izrazila Česnova v pogovoru z nami. Vprašali smo jo, ali gre za stvar interpretacije: ali je šlo za soglasno zvezo ali je bilo dekle žrtev nadlegovanja? »Ne, bila sta par. Vodimo zelo obsežno dokumentacijo,« je dejala Česnova in ob tem namignila, da je do problema prišlo, ko si je starejši uporabnik našel novo dekle.

Mati dekleta je te izjave Česnove demantirala, saj da svojo hčer pozna in da s starejšim uporabnikom nista mogla biti par. Mati zavrača tudi domneve, da naj bi se njena hčerka z njim srečevala izven VDC Kranj. Kriminalisti so po njenih navedbah zadevo predali naprej, februarja letos jo je začelo obravnavati okrožno sodišče v Kranju.

lt
Prostori za sprostitev v bivalni enoti VDC Kranj.

Ne čuti se odgovorna, zato bo kandidirala znova

Česnova je potrdila, da je omenjeno dokumentacijo in ostale dokaze pred približno štirinajstimi dnevi prevzel odvetnik, ki VDC Kranj zastopa pred sodiščem. Naš pogovor pa je zaključila z besedami, da uživa veliko zaupanje staršev, uporabnikov in zaposlenih. Ne razmišlja o tem, da ne bi kandidirala še en mandat. »Na koncu koncev imamo v teku projekte, ki jih želim zaključiti. Dobro delamo, veliko izzivov nas čaka, tisto zavržno dejanje je pa res zabolelo,« je dejala.

lt
Individualna bivalna enota v VDC Kranj.

lt
Čajna kuhinja v VDC Kranj.