ključne hospitalizacije

Nemčija z novo strategijo boja proti epidemiji: pojavnost nič več merilo

S.R.
23. 8. 2021, 18.46
Posodobljeno: 23. 8. 2021, 18.46
Deli članek:

Nemški minister za zdravje Jens Spahn je danes dejal, da se bo treba pri odločanju o ukrepih odslej osredotočati na število hospitaliziranih covidnih bolnikov in ne na samo pojavnost virusa v državi.

Profimedia
V notranjost restavracije lahko vstopijo samo osebe, ki izpolnjujejo PCT pogoj.

Podatki o pojavnosti virusa sars-cov-2 v Nemčiji odslej ne bodo več veljali kot merilo pri odločanju o novih ukrepih in omejitvah za preprečevanje širjenja virusa, poroča tiskovna agencija Reuters. Ključni kazalnik, ki bo kazal na morebitno preobremenjenost nemškega zdravstvenega sistema, bo tako zasedenost bolnišnic. Vlada je namreč doslej kot glavno merilo za zapiranje oziroma odpiranje družbe uporabljala podatke o sedemdnevni pojavnosti na 100.000 prebivalcev. Gre za logičen korak, ki je posledica vse večjega števila cepljenih oseb. V Nemčiji je bilo doslej polno cepljenega približno 59 odstotkov prebivalstva.

V Nemčiji se je po zadnjih podatkihsedemdnevna pojavnost zvišala na 56,4 primera na 100.000 prebivalcev, kar bi v skladu z dosedanjo strategijo že pomenilo uvedbo novih ukrepov. V zadnjih 24 urah so potrdili 3668 novih primerov okužbe, umrli pa so štirje covidni bolniki.

Sicer pa so strategijo osredotočanja na pojavnost že pred tem opustile posamezne zvezne dežele, ki se za zamejitev epidemije raje osredotočajo na strogo spoštovanje pogoja PCT, ki je v veljavi za večino dejavnosti v zaprtih prostorih. Spahn je zvezne dežele zdaj pozval, naj kot vodilo pri sprejemanju ukrepov odslej uporabljajo podatke o hospitalizacijah. O njegovem predlogu spremembe zakonodaje bo vlada odločala še pred parlamentarnimi volitvami 26. septembra. K spremembi strategije so sicer že pred tem pozvali na inštitutu Robert Koch.