Število okuženih maturantov raste

Po povratku s Krfa v karanteno več sto ljudi: Krek pričakuje, da se bodo končno streznili ...

S.R.
23. 8. 2021, 16.38
Posodobljeno: 23. 8. 2021, 19.18
Deli članek:

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je po vrnitvi dijakov z maturantskega izleta na grškem otoku Krf, ki se ga je udeležilo več kot 600 mladih, v karanteno poslal več sto ljudi.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Med dijaki, ki so se v Slovenijo vrnili 17. in 18. avgusta, so po današnjih navedbah direktorja NIJZ Milana Kreka potrdili že 42 primerov okužbe s sars-cov-2 oziroma njegovo bolj nalezljivo različico delta. Število okužb se med dijaki zelo hitro povečuje. Kot je Krek že včeraj pojasnil za Radio 1, je bilo med dijaki do takrat pozitivnih 37 oseb, pri čemer je ugibal, da bodo morali zaradi tesnih stikov karanteno odrediti več kot 600 osebam.

Dijake, njihove starše in preostale stike, ki so prejeli odločbe o karanteni in izolaciji, je pozval k njihovemu doslednemu spoštovanju, poziv pa je ponovil tudi danes: »prosim starše, pedagoge, svojce in njih same, da se držijo omejitve, da ne hodijo okoli.« Okuženo mladež je še pozval, naj se v obdobju desetdnevne izolacije izogibajo zabavam. Okuženi so sicer že pristali v izolaciji, 28 dijakov se je po vrnitvi samoprijavilo, NIJZ pa je vse ostale dijake opredelil kot rizične stike. Po navedbah STA bodo še danes prejeli karantenske odločbe ministrstva za zdravje.

Okužbe tudi med sekundarnimi stiki

»Pričakujemo pa od vseh organizatorjev tovrstnih izletov, da se končno streznijo in da končno razumejo, da če je država na rdečem seznamu, da je nevarna. Da končno razumejo, da če bodo v rdeče države vozili naše ljudi, da je skoraj neizogibno, da se bodo ljudje okužili in da bodo tudi nazaj prišli okuženi,« je še poudaril Krek, ki od turističnih agencij pričakuje odgovornost in razumevanje trenutne situacije v Sloveniji, ki naj je ne poslabšujejo.

Epidemiologi zdaj iščejo sekundarne stike. Karantenske odločbe bodo tako prejeli tudi vsi svojci, prijatelji in drugi, ki so bili v stiku s pozitivnimi dijaki. Okužbe so po poročanju STA neuradno že potrdili tudi med neuradnimi stiki, a Krek števila ni razkril.

Čakali na seznam

Se je pa Krek obregnil ob ravnanje agencije Collegium Mondial Travel, ki je maturantski izlet organizirala. Navedel je namreč, da so en dan in pol čakali na seznam z imeni in priimki udeleženih. Na agenciji naj bi mu v petek zapisali, da nimajo časa, NIJZ pa je seznam prejel šele včeraj. Na njegove navedbe se je za TV Slovenija odzval vodja maturantskega oddelka na agenciji Matic Slabe, ki je pojasnil: »ker med vikendom v naših pisarnah nismo prisotni, ta informacija do mene ni prišla vse do nedelje, ko so me na domu obiskali policisti in me obvestili o tem, da NIJZ urgentno zahteva, da pošljemo ta seznam.«

Pojasnil je, da imajo od začetka poletne sezone vsi pristojni na NIJZ njegov neposredni kontakt in da bi, v kolikor bi bilo res tako nujno in urgentno, da se ti seznami poljejo, pričakoval, da bi ga nekdo poklical. V tem primeru bi bila po njegovih besedah zadeva urejena v pol ure.

Jeza čakajočih staršev

Krek je v današnji izjavi za javnost pojasnil še, da je prejel tudi nekaj klicev jeznih staršev, ki so morali prejšnji teden ob povratku njihovih otrok na brniško letališče nanje precej časa čakati. Zamuda je bila posledica preverjanja dokazil o izpolnjevanju pogoja PCT oziroma iskanja morebitnih okužb s sars-cov-2. Postopek je po Krekovih navedbah potekal v skladu z zakonodajo.