evakuacija

FOTO: V Afganistanu pomagal slovenskim vojakom, zdaj je z družino prebegnil k nam

B.K./STA
21. 8. 2021, 09.28
Posodobljeno: 21. 8. 2021, 09.50
Deli članek:

Afganistanski sodelavec Slovenske vojske je z družino prispel v Slovenijo.

Twitter
Pomočnik SV v Afganistanu je z družino varno pristal na Brniku.

Na Letališče Jožeta Pučnika na Brniku je sinoči prispel lokalni sodelavec Slovenske vojske (SV) iz Afganistana s svojo družino, so sporočili z ministrstva za obrambo. Na brniškem letališču so jih pričakali predstavniki ministrstva in SV, ki so koordinirali evakuacijo iz Kabula.

Družini bo sprva namestitev priskrbelo ministrstvo, v nadaljevanju pa bo za vprašanja v zvezi z njihovim bivanjem in oskrbo skrbel Urad vlade za oskrbo in integracijo migrantov. Vlada je sicer že poskrbela za njihov pravni status za prihod v državo in omenjeno nastanitev, so še zapisali v sporočilu.

Za pomoč je sicer zaprosila še družina drugega sodelavca Slovenske vojske, a se zaradi varnostnih razmer še ni odločila za premik v Kabul. Tudi oni pa imajo že zagotovljen pravni status v Sloveniji, poudarjajo na obrambnem ministrstvu.

Obrambni minister Matej Tonin je ob tem zapisal, da  je "vesel in ponosen", da je bila evakuacija uspešno izvedena. "Hvala ekipi, ki je garala, da bosta danes dojenčica in deklica našega tolmača spali na varnem in toplem," je tvitnil minister.