Pogojna kazen

Sosed je preprečil vlom, vlomilec je bil prijatelj

Ana Cukijati, Primorske novice
21. 8. 2021, 07.45
Deli članek:

Štefan Mavri, ki je v priporu zaradi umora v Spodnji Idriji, je v začetku tedna priznal, da je marca, tik pred napadom na Petra Mohoriča, poskušal vlomiti v hišo drugega prijatelja, a ga je pri tem zalotil prijateljev sosed.

Primorske novice
Sodnik je Mavriju izrekel pogojno kazen.

Štefan Mavri iz Spodnje Idrije je stari znanec idrijskih policistov, saj so ga že večkrat obravnavali zaradi premoženjskih kaznivih dejanj, nasilja ter kršitev javnega reda in miru. V minulih mesecih se je znašel že v treh sodnih postopkih zaradi dogodkov na Idrijskem. V enem je bil oškodovanec, v dveh pa storilec. 

Decembra lani je bil oškodovanec v napadu s sekiro. Tedaj ga je 26-letni Danjel Peternelj iz Idrije napadel v domači kurilnici. Proti maminemu partnerju je zamahnil s sekiro, ki pa se je snela z ročaja, tako da je Mavrija zadel le z lesenim ročajem in mu povzročil razpočno rano na temenu, veliko približno pet centimetrov.

Dva napada s sekiro

Fizični obračun naj bi se zgodil po družinskem prepiru zaradi kurjave. Idrijčanu so sodili zaradi poskusa uboja, sredi junija pa mu je novogoriško okrožno sodišče zaradi povzročitve lahke telesne poškodbe izreklo pogojno kazen. 

S Peterneljem sta bila nato nekaj mesecev istočasno v priporu v solkanskem zaporu, saj so Mavrija sredi marca prijeli zaradi suma, da je s sekiro udaril Petra Mohoriča iz Spodnje Idrije, ki je nato umrl.

Sredi julija je Mavri zaradi umora že stopil pred sodnika novogoriškega okrožnega sodišča, a marčevskega umora, ki naj bi ga storil na zahrbten način, ni priznal. Izvedenka psihiatrične stroke bo zdaj ugotavljala, ali je bil zaradi večje količine alkohola, ki naj bi ga tistega dne popil, tedaj prišteven ali ne. Sojenje se bo najverjetneje začelo jeseni.

Ni mu uspelo

V začetku tega tedna pa je 49-letni Štefan Mavri ponovno sedel na zatožno klop novogoriškega okrožnega sodišča. Tokrat mu je tožilstvo očitalo poskus velike tatvine. Po obtožbi je Mavri le nekaj dni pred umorom prijatelja Petra Mohoriča poskušal vlomiti v hišo drugega prijatelja v okolici Idrije, a ga je pri tem zalotil prijateljev sosed, zato je njegova namera ostala le pri poskusu. Ukradel ni ničesar, z oškodovanim prijateljem pa naj bi se tisti dopoldan še družila. Prijatelj naj ne bi vložil premoženjskopravnega zahtevka zaradi poskusa vloma.

Devetinštiridesetletnik je krivdo po obtožbi priznal, sodišče pa mu je za poskus velike tatvine izreklo pogojno obsodbo.