krediti in stanovanja

Petčlanska družina s povprečno plačo si lahko kupi komaj garsonjero

Mihael Korsika
21. 8. 2021, 07.55
Deli članek:

Izračuni kreditne sposobnosti dve leti po zaostritvi pogojev za najem stanovanjskih kreditov kažejo, da lahko par, ki prejema povprečno plačo in ima tri otroke, dobi kredit v višini 76.958 evrov, kar v prestolnici zadostuje za manjšo garsonjero.

Profimedia
Stanovanjski problem je družbeni problem, ki ga je treba reševati s stanovanjsko in dohodkovno politiko, ne s kreditiranjem.

Banka Slovenije je novembra leta 2019 kljub nasprotovanju dela javnosti in politike zaostrila pogoje za najem kreditov. Pri potrošniških posojilih je omejila ročnost, pri potrošniških in stanovanjskih pa razmerje med letnim stroškom servisiranja dolga in letnim neto dohodkom kreditojemalca.

Posamezniku mora od takrat naprej po plačilu mesečne kreditne obveznosti na računu ostati vsaj znesek minimalne plače, ki trenutno znaša 736 evrov, kreditno sposobnost pa zniža še vsak otrok, ki ga je posameznik dolžan vzdrževati.

Posnetek zaslona
Posameznik s plačo 1000 evrov si lahko v Ljubljani privošči 18 kvadratnih metrov veliko garsonjero.

»Bistvo tega ukrepa je, da poseže v prekomerno kreditiranje. Zavedamo se, da v tem trenutku v Sloveniji kar nekaj prebivalcev ne more pridobiti določenih dobrin, da jim tega ne omogočajo njihove plače oziroma splošna razvitost, ki jo imamo v Sloveniji. Ampak če tem ljudem dejemo lažno iluzijo, da si te dobrine lahko kupijo s posojili, ki jih že danes težko odplačujejo, še težje pa jih bodo odplačevali po tem, ko se bodo gospodarske razmere zaostrile /.../ to predstavlja nevarnost tako zanje kot za banke, ki takšna posojila dajejo, in kot smo videli v primeru prejšnje finančne krize, na koncu tudi za državo, proračun oziroma za davkoplačevalce, ki bomo to škodo na koncu plačali,« je leta 2019 pojasnil guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle.

V Združenju bank Slovenije so ocenjevali, da bo omejitev pri kreditiranju prebivalstva imela širše posledice, če država prebivalcem ne bo ponudila alternativnih virov financiranja. Po tedanjih ocenah guvernerja Vasleta gre za družbeni problem, ki ga je treba reševati s stanovanjsko in dohodkovno politiko, ne s kreditiranjem.

posnetek zaslona
Par s povprečno plačo in brez otrok si lahko v prestolnici kupi 79 kvadratnih metrov veliko stanovanje.

Slabi dve leti po uveljavitvi zaostritve smo naredili informativne izračune stanovanjske kreditne zmožnosti za posameznika, par, par z enim, dvema in tremi otroki.

Izračuni za 30-letni stanovanjski kredit so pokazali, da do kredita najlažje pride par, ki prejema vsaj povprečno slovensko plačo in nima otrok.

Par brez otrok tako lahko dobi za 272.000 evrov kredita. Ko nekaj let kasneje par dobi naraščaj, lahko dobi le še 207.000 evrov stanovanjskega kredita. Zakonski ali zunajzakonski par, ki prejema 1000 evrov mesečne plače, pa z dvema otrokoma sicer lahko dobi stanovanjski kredit, a v najvišjem znesku slabih 28.000 evrov, kar v prestolnici ne zadostuje niti za nakup sobe. Kljub poprečnim osebnih prihodkom lahko par s tremi otroki dobi stanovanjski kredit v višini 76.958 evrov. Za ta znesek lahko petčlanska družina v Ljubljani kupi le 20 kvadratnih metrov veliko garsonjero.

Posnetek zaslona
Samski s povprečno plačo si lahko v prestolnici kupi 38 kvadratnih metrov veliko garsonjero.

Brez težav vsako peto gospodinjstvo

Raziskava statističnega urada sicer razkriva, da je lani brez finančnih težav vsak mesec uspelo preživeti vsako peto gospodinjstvo. Odstotek gospodinjstev, ki preživi mesec brez težav (lahko oziroma zelo lahko), se je glede na leto 2019 povečalo za tri odstotne točke, in sicer z 18 na 21 odstotkov. Na drugi strani pa je odstotek tistih gospodinjstev, ki so s svojimi dohodki shajala s težavami (težko ali zelo težko), ostal enak (20 odstotkov). Največ gospodinjstev je s svojimi dohodki preživelo mesec z manjšimi težavami, in sicer 31 odstotkov.

Posnetek zaslona
Par z enim otrokom in 1000 evri plače si lahko kupi stanovanje, ki ima površino 28 kvadratnih metrov.

Posnetek zaslona
Par s plačama 1000 evrov si lahko kupi 38 kvadratnih metrov veliko garsonjero.