Priprave na volitve

Gola Martina Valenčič spet v boj za predsednico

Mihael Korsika
16. 8. 2021, 08.06
Posodobljeno: 16. 8. 2021, 08.18
Deli članek:

Dobro leto pred predsedniškimi volitvami je kandidaturo najavila Martina Valenčič, ki je leta 2012 predsedniško kandidaturo namesto s 5000 podpisi vložila le z desetimi. Tudi letos je napoved kandidature pospremila z objavo fotografij, na katerih je pomanjkljivo oblečena.

Svet24, Boris Valenčič
Nesojena predsedniška kandidatka Martina Valenčič.

Dvakrat nesojena kandidatka za predsednico države Martina Valenčič je dobro leto pred novimi volitvami za predsednika države znova napovedala kandidaturo, ki pa bo tudi tokrat bolj namenjena samopromociji kot dejanskemu »boju« za naziv predsednice republike.

Valenčičeva, ki je žena pred leti samooklicanega slovenskega kralja Borisa Valenčiča, je namreč tako kot leta 2012 najavo kandidature obeležila z objavo fotografij svojega razgaljenega telesa.

Ne 5000 podpisov, dovolj je kraljeva beseda

Na zadnjih predsedniških volitvah leta 2017 se je za položaj predsednika republike potegovalo devet kandidatov. Aktualnemu predsedniku Borutu Pahorju ni zmanjkalo dosti, da bi slavil že v prvem krogu, saj ga je podprlo dobrih 47 odstotkov volivcev. V drugem krogu je Pahor "proti" Marjan Šarcu dobil 53 odstotkov glasov. 

Da je namen Valenčičeve le samopromocija, dokazuje tudi dogajanje pred volitvami leta 2012. Kraljici Slovenije, žena kralja je pač kraljica, pred devetimi leti namreč ni spodletelo pri zbiranju 5000 podpisov volivcev, s katerimi bi lahko postala uradna kandidatka, temveč jih sploh ni zbirala. Namesto zahtevanega števila overjenih podpisov jih je ob kandidaturi na državno volilno komisijo vložila le deset.

Predstavnik kandidature Valenčičeve je bil njen mož Boris Valenčič, ki se je na seji državne volilne komisije samooklical za prvega slovenskega kralja in ocenil, da njegova podpora zadostuje za kandidaturo.

Potem ko je državna volilna komisija zavrnila kandidaturo Valenčičeve, je par vložil pritožbo na vrhovno sodišče. V njej je »kandidatka« zapisala, da je glede na veljavno zakonodajo »v situaciji današnjih dni« nemogoče zbrati pet tisoč podpisov volivcev, ki bi se sploh hoteli identificirati, »da podpirajo druge kandidate«.

Vrhovno sodišče je pritožbo zavrnilo in presodilo, da pritožbenih ugovorov, ki izražajo subjektivni pogled tožnikov na veljavno zakonodajo, ne more upoštevati in na odločitev tudi ne morejo vplivati.

Valenčičeva je kandidaturo napovedala tudi na predsedniških volitvah leta 2017, a na koncu prav tako ni bila med kandidati.
Kandidature so sicer pred petimi leti napovedovali tudi pevec zabavne glasbe Damjan Murko, glasbenik Dominik Kozarič in novomeški komik Žiga Papež - Papster, a so njihove napovedi doživele enak epilog kot pri Valenčičevi. Za slednjo se je zgodba ponovila pred lokalnimi volitvami leta 2018, ko je napovedovala kandidaturo za ljubljansko županjo.

STA
Zakonca Boris in Martina Valenčič

Protiimperializem in vitamini proti koroni

Valenčičeva je na svoji spletni strani napovedala, da naj bi kandidirala tudi na prihodnjih predsedniških volitvah. »Hudo porazna družbeno-politična in gospodarska situacija v Sloveniji in v svetu me je prepričala, da ponovno kandidiram za predsednico Slovenije v letu 2022,« je zapisala kraljica.

Na spletni strani, ki je bila oblikovalsko izdelana še v prejšnjem kraljestvu, pardon, tisočletju, je Valenčičeva volivce pozvala, naj ji posredujejo svoje predloge. Ob tem je izpostavila tri tematike. Prva je videopovezava do njenega sedem let starega posnetka, ki ga je objavila pred županskimi volivami leta 2014. Objavila je tudi povezave do spletne strani svojega sina, torej princa, na kateri slednji deli videonasvete, kako se ubraniti pred koronavirusom. Najboljša kraljeva zaščita so očitno vitamini in med.

Zadnja tematika ima naslov »Ubranite svojo domovino«, vsebuje pa povezavo do spletne strani slovenske facebook skupine z imenom CIA – protiimperialistična akcija (contra imperialistic action).

»Vrsto let sem poznan v tem, da se ukvarjam s protiimperialistično politiko, proti Natu, proti Vatikanu, proti evroatlantski mafiji, proti slovenskim in svetovnim izdajalcem,« je v skupini zapisal Boris Valenčič, ki ne le da je kralj, temveč tudi doktor okultnih znanosti.