Zgroženi mimoidoči

Berači v Portorožu izkoriščajo psa, da bi od turistov dobili denar

Polona Krušec
12. 8. 2021, 18.00
Posodobljeno: 12. 8. 2021, 19.00
Deli članek:

Domačini zadnje dni zaskrbljeno zrejo v prizor na frekventnih točkah slovenske Obale, kjer pozornost privabljajo tujci z glasbili, ki imajo ob sebi psička. Prepričani so namreč, da kosmatinec neznosno trpi.

facebook
Čovčov je bil po poročanju domačinov izpostavljen hudi vročini, saj je bil na njej več ur.

V Izoli in Portorožu se je v preteklih dneh pojavilo več posameznikov, ki poskušajo na glavnih sprehajalnih točkah pritegniti ljudi, da bi jim darovali denar.

Gre za berače, po naših informacijah tujce, ki se selijo iz mesta v mesto in preigravajo na harmoniko ter druga glasbila, ob sebi pa imajo psa, ki ga kitijo z raznimi dodatki, od oblekic, kravat, očal do klobučkov. Lep in košat kosmatinec, ki spominja na pasmo čovčov, je seveda atrakcija, vaba za poglede. Ko se ljudje približajo, jim s prstom pokažejo na posodo, v kateri zbirajo denar.

»Središče Portoroža. Ne vem, ali sem edina, ki ji je bilo hudo, ko je tam videla ubogega psa, ki je moral nepremično sedeti na vročem asfaltu?! Najbolj žalostno je, da ko lastnikom kaj rečeš, vsi obrnejo glavo vstran. Bom poklicala redarje, da vidimo, kaj bodo naredili,« je ena od domačink napisala na družbenem omrežju in zraven objavila fotografijo živali.

facebook
Možakar je igral na glasbilo, kužek pa sedel pred njim. Ob sebi je imel posodo za denar in lonček z vodo.

Iskal je zavetje pred soncem

Ostali so ji v komentarjih prikimavali, da so tujce s psom tudi sami že videli in jih je najbolj zmotilo, ker je bil »moški v senci, kuža pa na soncu«. Spet nekdo drug je zapisal, da so se berači na ulici zadrževali skoraj ves dan, »pes je imel ob sebi sicer vodo, a sedel je na vročem asfaltu, z jezikom do tal. Pozneje smo istega psa opazili še pred trgovino, kjer se je revček sam od sebe zavlekel v senco pod avto. Grozno.«

facebook
Psička so pozneje videli pred trgovino, kjer je čakal lastnike, medtem pa se je trudil iskati senco in jo našel kar pod avtom.

To ni prisrčno

Očitno je mimoidoče videno tako vznemirilo, da so se odločili ukrepati. Tako so nekateri nemudoma poklicali Obalno društvo proti mučenju živali. To je potrdilo, da jih je res klicalo kar nekaj občanov, ki so se zgražali nad dogajanjem v Portorožu. »Smo že podali prijavo na policijo in tudi na veterinarsko inšpekcijo. Menimo, da gre za izkoriščanje živali za zaslužek, vsekakor pa gre tudi za mučenje živali. Pes, ki mora deset ur dnevno sedeti na vroči podlagi, z očali, kravato in čepico, v katero dajete denar? Komu je to smešno, prisrčno, lepo? Pomislite malo, kaj pes preživlja, ne podpirajte mučenja. Če že mislite, da morate kaj storiti, kupite psu konzervo ali priboljšek. Upamo, da bodo pristojne službe ukrepale,« so izjavili v društvu.

Prišli možje v modrem 

Policijska uprava Koper je prejela več klicev, v katerih so jim domačini prijavili osebo, ki igra na harmoniko in ima ob sebi psa. Ko so na terenu preverjali, kaj se dogaja, protipravnih ravnanj oziroma prekrškov po zakonu o zaščiti živali ali elementov kaznivega dejanja mučenja živali niso ugotovili. Ob tem so izpostavili, da je policija pristojna zgolj za nadzor nekaterih ozkih segmentov zakona o zaščiti živali, zato so »o skrbi občanov glede psa in naših ugotovitvah pisno obvestili Upravo Republike  Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, območni urad (UVHVVR OE) Koper«, so informacije, ki so nam jih prenesli. Uprava nam do zaključka včerajšnje redakcije ni uspela sporočiti, ali so primer že obravnavali in kakšni so izsledki ter ali je bilo potrebno ukrepanje, morda celo sankcioniranje lastnika živali.